Toidutootjad kiitsid Eesti toidu päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval korraldas vabariigi presidendipaar Ärma talus neljandat korda Eesti toidu päeva. Sajakonna mahetootja, koka ja restoraniomaniku hulgas oli kutsutuid ka Saare maakonnast.

Karen Allas oli toidupäevale kutsutud kui kohaliku toiduga tegeleva võrgustiku esindaja. Allas on ühenduste Saaremaa Mahe ja Saaremaa turundusühing asutajaliige. Eestimaiste toiduainete tootjate, kokkade ja restoraniomanike kõrval on oluline ka mahepõllumajandustootjate ja -kasutajate võrgustike tihedam koostöö, selgitas Allas.

Saaremaa tootjad teevad tema sõnul palju asju ühiselt, koos käiakse laatadel, otsitakse turunduskanaleid ja toetatakse üksteist.

Eesti toidu päeval Ärmal sõna võttes tõi Allas välja ka murekoha: siinne keskmine tarbija ei osta kohaliku tootja maheporgandit, sest ostmisel on olulisim hind. Oleks aga hea, kui kohalik elanik jaksaks osta ja saaks iga päev süüa just kohalikku mahedat head ja paremat.

Kohalik tooraine on väärtustatud

Allase sõnul on viimased aastad kohaliku toidu ja kohalike toiduainete jaoks kaasa toonud positiivseid arenguid. Üks Eesti toidu päeval sõna võtnud Tallinna kokkadest rääkis, et tema menüüs on 70% toitudest kohalikust toorainest. Allase sõnul on see väga suur osakaal, sest kõike ei saa Eestis toota – klient tahab restoranis ka kohvi ja selle sisse suhkrut. Kuid mida aasta edasi, seda enam väärtustavad restoranid kohalikku toorainet ja aina enam märgitakse menüüdes eraldi ära just kohalikest saadustest tehtud toidud.

Maria Kaljuste, kes toodab mitmesuguseid omapäraseid äädikaid ja siirupeid, oli Eesti toidu päevaga väga rahul. Ta kinnitas, et sai väga-väga palju kontakte ja juba sel nädalal on mõned uued võimalikud tellijad kas maitsma või koguni kaubale järele tulemas. Kaljuste selgitas, et tema tooted lähevad kahes suunas: laiale tarbijaskonnale rahvameditsiinis kasutamiseks ja tippkokkadele gurmeerestoranidesse.

Eesti toidu päeval oli palju tippkokki ja neile Kaljuste äädikad-siirupid meeldisid. Maria Kaljuste rääkis, et kui laatadel läheb tema toodangust hästi müügiks just õuna- või angervaksaäädikas, siis Ärmal tunti huvi näiteks ebaküdoonia- ja harakputkeäädika vastu.

“Huvi pakkusid ka raudrohusiirup ja porgandiäädikas,” märkis Kaljuste, lisades, et viimast tema andmetel kusagil mujal maailmas ei toodetagi. Kaljuste sõnul oli üritus, kus tema osales esmakordselt, hästi positiivne ja teda rõõmustas võimalus oma tooteid sellisel moel, otse võimalikele ostjatele, tutvustada.

President Pöide õllest: super!

Kristel Oinberg-Kelder, kes koos abikaasa Koiduga tutvustas Ärmal Pöide õlut, ütles, et päev oli väga vajalik ja kasulik. Tagasisidet saavad nad oma õlle kohta peaaegu iga päev, kuid sedakorda andis oma hinnangu ka president Ilves. “Super” oli see sõna, millega president Pöide õlut iseloomustas, kinnitades samas, et ta soovitab sageli ka väliskülalistele Eesti käsitööõllesid proovida. “On hea, et presidendipaar on võtnud eestimaise toidu oma südameasjaks,” kiitis Oinberg-Kelder üritust.

Martin Sepping, Muhu leiva tootja, ütles, et tema oma toodangule sellel päeval turunduskontakte ei otsinud. “Väga vajalik üritus laiemas plaanis,” kinnitas Sepping ja kiitis presidendipaari, kes viitsib sellise teemaga tegeleda.

“Proovisin ka ise umbes viis aastat tagasi kohalikke tootjaid ja ostjaid kokku viima hakata, kuid tookord jäi minu jõust väheks,” rääkis Sepping. “Hiljem tulid muud tegemised ja leivatootmine vahele.”

Sepping lisas, et tootjate-ostjate kokkuviimine on palju keerulisem, kui võiks õnnestunud päeva järgi pealiskaudsel hinnangul arvata. Tema sõnul on selge, et eestimaised tootjad on õigel teel ja samuti restoranid, mis eestimaiseid toiduaineid kasutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles