Colombia sai kätte üle 94 tonni kokaiini

Copy
Suurem osa narkootikume saadi kätte Vaiksel ookeanil ja Kariibi merel. Pildil Hondurase amentnikud narkolasti juures, mis konfiskeeriti neljalt Colombia kodanikult Kariibi mere rannikul La Mosquitia piirkonnas.
Suurem osa narkootikume saadi kätte Vaiksel ookeanil ja Kariibi merel. Pildil Hondurase amentnikud narkolasti juures, mis konfiskeeriti neljalt Colombia kodanikult Kariibi mere rannikul La Mosquitia piirkonnas. Foto: HO/ATIC/AFP/SCANPIX

Colombia juhitud rahvusvahelise operatsiooni käigus on viimase 105 päeva jooksul kätte saadud 94,2 tonni kokaiini, mille väärtus ulatub 3,2 miljardi dollarini, teatas Colombia president Ivan Duque eile.

Suurest narkootikumidevastasest operatsioonist võttis osa 18 Ladina-Ameerika ja Euroopa riiki ning ka Ameerika Ühendriigid. Lisaks kokaiinile saadi Duque sõnul kätte 26,7 tonni marihuaanat väärustega 133,7 miljonit dollarit.

«Otsene võitlus narkokaubandusega on rahvusvaheline ettevõtmine, see on koordineeritud ja vastutust jagavad kõik riigid ühiselt,» selgitas Colombia riigipea oma avalduses. «Tänapäeval on peaaegu kõik riigid mingil viisil tarbijad ja tootjad.»

Duque ei täpsustanud, kus hiigelkogus narkootikume konfiskeeriti, kuid mereväeallikate sõnul toimus enamik haaranguid rahvusvahelistes vetes Vaiksel ookeanil ja Kariibi merel.

Colombia sõjaväelased hävitamas kokapõõsaid San Jose del Guaviares.
Colombia sõjaväelased hävitamas kokapõõsaid San Jose del Guaviares. Foto: Fernando Vergara / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid on väljendanud muret kokapõõsaste kasvatamise hoogustumise üle Colombias, mis on maailma suurim kokaiinitootja. Samas on USA lubanud, et teeb Lõuna-Ameerika riigiga koostööd, et vähendada kokaiini tooraine tootmist Colombias 2023. aastaks poole võrra.

2017. aastal suurenes ÜRO andmeil kokapõõsaste kasvatamiseks pruugitav maa Colombias 17 protsenti, ulatudes 171 000 hektarini. Paljud kokapõõsaste kasvatajad laiendavad kasvupinda lootuses saada nii edaspidi rohkem toetust üleminekul seaduslike põllukultuuride kasvatamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles