Jaapan arendab esimest kaitseotsarbelist arvutiviirust

Rait Piir
, reporter
Copy
Internetikaabel. Foto on illustreeriv.
Internetikaabel. Foto on illustreeriv. Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde

Jaapani kaitseministeerium plaanib järgmise aasta märtsiks luua küberrünnakute vastase meetmena arvutiviiruse, mis on võimeline tungima ründaja süsteemidesse. Ministeeriumi sõnul on tegu heidutusmeetmega.

Jaapani valitsus on öelnud, et soovib lisaks maa, õhu ja mere valdkonnale tõsta oma kaitsevõimekust ka küberruumis, mille kaitsmisel on saareriik jäänud teistest arenenud riikidest maha. Jaapan plaanib tõsta ka oma küberkaitse üksuses töötavate inimeste arvu senise 150 pealt 220 peale. Kaitseministeeriumi sõnul töötab USAs küberkaitses näiteks 6200 inimest, Põhja-Koreas 7000 ning Hiinas 130 000 inimest.

Jaapan võttis möödunud detsembris vastu uued kaitsedirektiivid, mille raames peab kaitseministeerium tõstma märgatavalt saareriigi küberkaitsevõimekust.

Alles kavandusjärgus arvutiviiruse arendavad välja eraettevõtted ning ministeerium rõhutas, et seda kasutatakse ainult kaitseks, mitte ennetava löögi andmiseks. Mitmete Jaapani kaitseekspertidest kriitikute sõnul rikub aga võimekus lõigata vaenlane ära oma küberruumist riigi patsifistliku, ainult puhtale kaitsele orienteeritud kaitsepoliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles