Eksdiplomaat: USA peaks Warmbieri raviarve Põhja-Koreale ära maksma

Copy
USA endine eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Joseph Yun 2017. aasta detsembris Tais.
USA endine eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Joseph Yun 2017. aasta detsembris Tais. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea palus USA-l maksta vangistatud, ent arvatava piinamise järel ajukahjustuse saanud USA tudengi Otto Warmbieri vabastamise eest kaks miljonit dollarit, kinnitas endine USA diplomaat esmaspäeval ning ärgitas Ühendriike raha ära maksma.

Diplomaat Joseph Yun oli üks neist, kes saadeti 2017. aastal Pyongyangi 22-aastast Warmbieri kodumaale tooma. Ta kinnitas USA meedias levinud teadet, et Põhja-Korea esitas talle Warmbieri raviarve.

Yuni sõnul helistas ta seejärel tollasele Ühendriikide välisministrile Rex Tillersonile. Yuni hinnangul asus Tillerson makse tegemiseks küsima luba otse president Donald Trumpilt.

Tillerson «võttis minuga väga ruttu uuesti ühendust ja ütles, et jah, kirjuta alla,» lausus nüüdseks välisteenistusest lahkunud Yun telekanalile CNN.

Trumpi sõnul pole USA Põhja-Koreale midagi maksnud.

Yuni hinnangul aga tähendab Trumpi otsus, et Ühendriigid peaksid raha ära maksma.

«Kui andsid allkirja, kui lubasid USA valitsuse nimel teisele valitsusele, et maksad raha ära, siis minu hinnangul peaksime kindlasti lubaduse täitma,» ütles Yun. Ta rõhutas, et see, kas allkirja andmine oli õigustatud või mitte, on hoopis teine küsimus.

Ühendriigid rõhutavad, et nad ei maksa ei pantvangide ega vangide vabastamise eest sentigi, sest ei taha luua põhjust ameeriklasi röövida.

«See valitsus pole kordagi maksnud ühegi pantvangi vabastamise eest ning meil pole mingit kavatsust seda teha,» ütles USA välisminister Mike Pompeo lehe The Hill korraldatud foorumil.

Warmbier, Virginia ülikooli tudeng, pandi Põhja-Koreas vangi pärast seda, kui ta mõisteti süüdi propagandapostri mahavõtmises Põhja-Korea külastamise ajal.

Arstide sõnul tekkis Warmbieril Põhja-Korea vanglas raske ajukahjustus. Ta langes koomasse ning suri mõni päev pärast Ühendriikidesse tagasitoomist 2017. aasta juunis.

Detsembris leidis USA kohus, et Põhja-Korea piinas Warmbieri, ning andis Põhja-Koreale korralduse maksta tema perele 501 miljonit dollarit valuraha. Seda summat ei maksa Pyongyang vabatahtlikult ilmselt kunagi.

Warmbieri surma järel on Trump üritanud Põhja-Koreaga suhteid parandada ning püüab Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni aadressil meelitusi lausudes seisakus tuumarelvitustamiskõnelusi elus hoida. 

Põhja-Korea eitab Warmbieri väärkohtlemist ning väidab, et tudengi tervisekahjustuste taga oli vanglas saadud toidumürgitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles