Guaidó ärgitas Venezuela sõjaväelasi ülestõusule (4)

Copy
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó 27. aprillil pealinnas Caracases kohtumisel toetajatega.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó 27. aprillil pealinnas Caracases kohtumisel toetajatega. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó ärgitas teisipäeval ühes Caracase õhuväebaasis sõjaväelasi ülestõusule sotsialistliku valitsuse vastu, mis lubas väidetava riigipöördekatse maha suruda.

Teisipäeva hommikul filmitud kolmeminutises videos ütleb Guaidó, et tänavatele tulevad sõdurid kaitseksid seeläbi põhiseadust. Ta ütles seda päev enne kavandatud valitsusvastast suurmeeleavaldust.

«See hetk on käes,» lausus Guaidó, kelle kõrval seisid videos tema poliitiline mentor Leopoldo López ning mitu relvastatud sõdurit koos ühe soomukiga.

«Vaprad sõdurid, vaprad patrioodid, vaprad põhiseadust toetavad mehed vastasid täna meie üleskutsele,» märkis Guaidó.

2014. aasta valitsusvastaste meeleavalduste juhtimise tõttu mitu aastat vanglas veetnud López oli 2017. aasta augustist koduarestis. Teisipäeval märkis López, et Guaidóle lojaalsed sõdurid vabastasid ta.

López riputas Twitterisse pildi koos vormis meestega ja lisas, et pilt tehti Carlota sõjaväebaasis. Ta lisas sõnumis: «Venezuela: usurpeerimise lõpetamise otsustav etapp, operatsioon Vabadus, on alanud.»

Kommunikatsiooniminister Jorge Rodrígueze sõnul on võimud asunud väidetavat riigipööret maha suruma.

«Seisame praegu silmitsi ja asusime deaktiveerima väikest gruppi reetlikke sõjaväelasi, kes võtsid riigipöörde korraldamiseks sisse positsioonid (Caracases) asuval Altamira teel,» ütles ta

«Ärgitame inimesi püsima võimalikult valvsad, et saaksime meie hiilgavate Rahvuslike Bolívari relvajõudude abil riigipöördekatse nurjata ja rahu säilitada.»

Sotsialistist presidendi Nicolás Maduro valitsus kutsus poolehoidjaid ühtlasi presidendipalee ette meelt avaldama. 

Venezuela kaitseministri Vladimir Padrino Lopeze sõnul on olukord sõjaväe kasarmutes ja baasides «tavapärane».

Venezuelas kestab alates jaanuari keskpaigast vastasseis Maduro ja end ajutiseks riigipeaks kuulutanud opositsioonijuht Guaidó vahel. Guaidód on Venezuela ajutise riigipeana tunnustanud 50 riiki, teiste seas USA ja paljud Euroopa Liidu riigid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles