Altosaar: «Isamaa-sõda» rohkem ei ole

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts ja Aimar Altosaar.
Juhan Parts ja Aimar Altosaar. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuigi tänasel IRLi volikogul ei öelnud ministrid Aimar Altosaare sõnul konkreetselt välja, et nad eksisid, siis sellegipoolest «Isamaa-sõda» poliitiku sõnul enam ei kesta.

«Millest ma puudust tunnen, et väga üheselt ja konkreetselt ei öeldud, et me eksisime, kuna me ei mõistnud kohe seda tegevust hukka,» kommenteeris tänasel IRLi volikogul toimunut siseminister Ken-Marti Vaheri ja majandusminister Juhan Partsi tagasiastumist nõudnud Aimar Altosaar.

Poliitiku sõnul oleks laiem avalikkus tahtnud, et elamisloaskandaaliga seotud ministrid oleksid käitunud nii, nagu erakonna esimees Mart Laar oma ajal, öeldes: «Ma saan aru ja vabandan». Ka tema ise ootas seda. «Aga kui (ministrite –toim) seletusi kokku võtta, siis ju nad on ikka aru saanud, et midagi valesti läinud on,» lisas ta.

Poliitku sõnul oli tänane volikogu väga tugevaks õppetunniks kõigile ministritele, eriti just neile, kes olid skandaaliga otseselt seotud. «Kuigi suur osa erakonnast ja avalikkusest oleks oodanud tagasiastumist, siis seda ei toimunud, kuid selline moraalne õppetund, kuivõrd lähedal selline asi võis nende jaoks olla, peaks ka aitama neil oma tegevuses paremini selgusele saada.»

Altosaare sõnul on erakonnas toimunud nihe suurema avatuse poole ja taas on toodud esile rahvuslik- konservatiivsed väärtused. «Liikusime õiges suunas, aga ma ei ole kindel, kas kõik nüüd vaibub,» sõnas Altosaar ja lisas hetke pärast, «kindlasti mitte.» Poliitiku sõnul on erakonna enda sees võib-olla hetkel meeleolu, et suudetakse eetikakriisist üle saada.

«Ma arvan, et «Isamaa-sõda» hetkel rohkem ei ole, et pigem on vaja avalikkusega ausalt edasi rääkida ja avalikkus peab oma otsuse tegema selle informatsiooni põhjalt, et siit edasi minna,» sõnas Altosaar.

Poliitiku sõnul ei tahaks ta samas rohkem erakonnasisest pinget tekitada. «Praegu on erakond valmis edasi minema ja oma eetilist palet taastama. Ma arvan, et erakonna sees on see hetk üsna väärtuslik.»

Erakonnast ei lahku

Kui eelmisel pühapäeval kinnitas Altosaar, et on valmis erakonnast lahkuma, kui ministreid välja ei vahetata ja Indrek Raudset ning Nikolai Stelmachi välja ei visata, siis täna on ta teist meelt.

«Minu seisukoht on, et hetkel ei ole mõtet kiirustada lahkumisega,» kinnitas Altosaar. «Me oleme selle sammu teinud, ma ei ütle, et see oleks kõige pikem ja nii hea, kui ma oleksin lootnud, aga järgmistes sammudes ma tahaksin olla ise nii palju osaline kui võimalik,» kinnitas ta. Poliitik kinnitas, et tal on hea meel Raudse ja Stelmachi lahkumise üle IRList. «Ma saan nüüd öelda, et ma ei ole enam nendega ühes erakonnas ja selle üle on mul hea meel.»

Eelmisel nädalal nõudsid ligi 80 IRLi saadikut, et Parts ja Vaher elamisloa skandaali tõttu tagasi kutsutaks. Majandusminister Juhan Partsi ja siseminister Ken-Marti Vaheri tagasiastumist nõudvale pöördumisele allakirjutanud Aimar Altosaare arvates ootab IRLi ees suur pereheitmine, kui partei seda ei tee.

Täna Väätsal toimuval Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu istungil tehti teatavaks, et elamislubade-skandaali sattunud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach on kirjutanud avalduse erakonnast lahkumiseks. Erakonna volikogu mõistis elamislubadega kauplemise hukka ja volikogu enamus soovis, et Parts ja Vaher jätkaksid oma ametis.

Eelmisel nädalal selgus, et Tallinna vanalinnas võrdselt Nikolai Stelmachile, Indrek Raudsele ja Siim Kabritsale kuuluvasse korterisse on registreeritud suur hulk Venemaa ja teiste eksliiduvabariikide miljonäridele kuuluvaid ettevõtteid ja, kes tänu sellele on saanud Eesti elamisloa, mis laseb neil vabalt Schengeni viisaruumis liikuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles