Kus pidada lapse sünnipäeva?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SÜNNIPÄEVA OOTEL: Kuigi sünnipäevani on veel palju aega, ootab kuueaastane Anett Kahro seda väga. Suvel on ju sugulased ja tuttavad maal Sõrves ning tema pidu peetakse mere ääres, vabas õhus. Vanemad on selleks tähtsaks päevaks tavaliselt ka batuudi rentinud.
MAANUS MASING
SÜNNIPÄEVA OOTEL: Kuigi sünnipäevani on veel palju aega, ootab kuueaastane Anett Kahro seda väga. Suvel on ju sugulased ja tuttavad maal Sõrves ning tema pidu peetakse mere ääres, vabas õhus. Vanemad on selleks tähtsaks päevaks tavaliselt ka batuudi rentinud. MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl

Igal aastal tuleb paljudel peredel välja mõelda, kuidas tähistada lapse sünnipäeva. Kõik tahavad ju, et see tähtis päev aastas oleks eriline ja samas ei tuulutaks vanemate rahakotti liialt.

Esimesel kolmel eluaastal on sünnipäevapidu vanematele tähtsam kui päevakangelasele endale. Sealt edasi tahab aga iga laps, et tema aasta tähtsaim päev oleks eriline nii talle kui ta sõpradele. Mäletan oma lapsepõlvest, et minu ja mu sõprade sünnipäevi peeti ikka kodus ning üks pidu oli sugulaste ja teine sõprade jaoks. Ema väljamõeldud vahvad mängud ja üllatused on meeles tänaseni.

Tänapäeva sünnipäevad on tollastest suuresti erinevad, sest on mitmeid võimalusi pidada sünnipäeva ka mujal kui kodus. Samas mõjutavad peo korraldamise võimalusi ja teemat üsna tugevasti aastaaeg ja kodu ruumikus. Olen kindel, et ka väikeses korteris võib korraldada vahva sünnipäevapeo, mis jääb meelde paljudele.

Täitsa omas maakodus

“Meie peame pere pesamuna sünnipäeva ikka Sõrve maakodus,” ütleb Mairi Saarmann Kahro, kelle tütre sünnipäev on suvel.

Maal on palju ruumi mängimiseks ning peost saavad osa võtta kõik sõbrad ja sugulased. Pere vanemate laste sünnipäevad on aga külmemal ajal ning neid on peetud nii spaades kui ka spordihoones.

Väga populaarne koht laste sünnipäevade pidamiseks oli mängutuba Pillerkaar, mis kahjuks enam ei tegutse. Üks vahva sünnipäevapeo pidamise koht on jälle vähem.

Internetileheküljelt www.lastega.ee võib peopaikade kohta leida igasugust infot, kuid ka see leht näitab Saare maakonna puhul ümmargust nulli. Samal ajal on paljudes teistes kohtades peopaikade ohtruse tõttu isegi raske valikut teha.

Vedanud on nendel, kellel on suur kodu ja lastel trallitamiseks ruumi nii majas kui aias. Vahva on, kui pidu saab pidada suvel. Samas tuleb siis ilmataadiga koostööd teha, sest viimased suved on meil olnud külmad ja vihmased.

Spaas või kohvikus

Kuigi suvine pidu võib tunduda lihtsam, on just sel ajal hoopis raskem sõpru kokku saada, sest suvel elavad paljud pered hoopis teises rütmis.

Muidugi saab vahvaid sünnipäevi pidada spaades, kohvikutes, Kuressaare spordihoones ning ka Kuressaare noorte huvikeskuses. Kellel aga rahakott kodust väljas peo korraldamist ei kannata, eriti kui peres on pisikesi rohkem kui üks, saab kindlasti huvitava peo teha ka kodus.

Üks mu tuttav perekond otsustas korraldada sünnipäevapeo, kuhu oli kutsutud peaaegu kogu lasteaiarühm, kolmetoalises korteris. Magamistoast oli saanud kinosaal, lastetoast meisterdamise tuba ning suures toas mängiti mänge ja korraldati ka pisike aaretejaht.

Pidu sai peetud ning kuigi pärast tuli palju kraamida ja koristada, jäi peosaali üürimise peale minev raha alles.

Kui aga sünnipäevapidu kodus pidada ei soovi, ent kohvikus või spaas pidutsemiseks raha napib, saab vahva peo organiseerida terviserajal või staadionil. Olulisim on siis ilmaga sobiv riietus.

Paljude lapsevanemate jutust jäi aga kõlama mõte, et üks spetsiaalne vahva sünnipäevapidamise koht kuluks Kuressaarde ja Saaremaale ära küll.

Kesklinna eralasteaias Naerusuu käivad nt ettevalmistused, et pakkuda võimalusi sünnipäevade pidamiseks.


10 nippi, kuidas lapse sünnipäev edukalt üle elada!

1. Reserveerige peokoht varakult.

Kuna 2–3 kuud enne ei pruugi kiirete tegemiste kõrvalt meenuda, et tuleb lapse sünnipäeva peale mõelda, siis tasub see märkida kalendrisse. Tänapäeva elektroonilised kalendrid võimaldavad panna meeldetuletuse korduvalt – seega jõuab meenutus teieni igal aastal õigel ajal.

2. Aja valik

Suuremate laste puhul võib tekkida küsimus, milline aeg on ürituse korraldamiseks kõige sobivam. Siinkohal tasub pikkade ristpostituste asemel kasutada hoopis näiteks Doodle’i rakendust, mis aitab suuremal seltskonnal lihtsalt leida enamikule sobiv aeg.

3. Külalised

Külaliste nimekiri tasuks lapsega varakult läbi rääkida. Kindlasti tuleb arvestada, et kõik kutsutud  tulevad kohale väga harva – seega pange nimekirja pigem paar nime rohkem. Lasteaiaealiste laste puhul tasub ka kasvatajaga suhelda, kuna laps ise võib mõne sõbra nimekirja koostamisel ära unustada ja pärast on kõigil kurb.

4. Kutsed

Üldjuhul tasub kutsed ise teha: kas laps joonistab siis pildid ise või võib ka kombineerida internetis leiduvaid sünnipäeva-teemalisi värvilehti ja kleepida need siis hiljem kaardile. Kui tundub, et laps ei jõua piisavat arvu kutseid valmis meisterdada, siis tasuks mõelda, et ega külaliste arvuga ole üle pingutatud.

5. RSVP või siis maakeeli “tulekust teada andmine”

Kindlasti tasub välja mõelda, kuidas kutsutud peaksid tulekust teada andma. Esiteks võimaldab see ülevaate, keda on oodata, ja teiseks, kui tegu on näiteks lasteaiakaaslastega, siis ei pruugi te teada kõigi laste allergiaid või vanemate kontakte ning sellise info omamine peokorraldajana teeks elu lihtsamaks.

6. Toidud

Laste sünnipäevaks võib teha suupisteid, mis on haaratavad jooksult: minipirukad, tükeldatud aedviljad dipikastmes, tikuvõileivad jms. Hoopis olulisem on joogi kogus – tasuks arvestada liiter mahla kolme lapse peale ja siis paar pakki igaks juhuks veel varuks võtta.

7. Tort

Tort on oluline, kuid samas ei tasu seda ületähtsustada, kuna suure tõenäosusega süüakse seda küllaltki väike tükk. Parim kombinatsioon oleks väike tort (arvestage

50 g külalise kohta) ja siis näiteks üks 2,5-liitrine jäätisepakk.

8. Kingitused

Suure tõenäosusega hakkavad teile kohe pärast kutsete laialisaatmist tulema kõned küsimusega, mida sünnipäevalapsele kinkida. Juhul kui teile ei meeldi väga palju pudi-padi oma koduses majapidamises, siis tasuks koos lapsega mõelda, kas on mingi suurem kingitus, mida ta tahaks – jalgratas, mängumaja, suur Lego, suur

nukk –, ning siis pigem paluda külalistel kinkida kas vastavalt raha või kinkekaarte, et kokku saaks ühise kingituse. Et lapsel ei tekiks sünni­päeval tunnet, nagu kinke ei olekski, võib ju teha ühe ilusa kasti, millele saab peale kleepida lapse soovitud kingituse pildi. Nõnda teavad nii sünnipäevalaps kui ka külalised, mida nad tegelikult kingivad.

9. Fotod ja video

Kuna suure tõenäosusega on teil terve peo aja nii kiire, et pole aega pilte teha, siis kõige parem on, kui võtate fotoka kaasa ja palute mõnel teisel lapsevanemal fotode tegemise enda peale võtta. Veel parem, kui on kaks pildistajat. Pildid võite hiljem panna näiteks oma FB-kontole. Juhul kui tahate pilte jagada väga privaatselt, ainult osalenutele, on näiteks olemas virtuaalsed kõvakettad, kus saate anda igale kaustale ligipääsu just neile inimestele, kellele tahate oma pilte ja muid faile näidata. Selline lahendus sobib ka juhul, kui pildistajaid oli palju ja tahate fotod ühte kohta koondada.

10. Mängud ja muu tegevus sünnipäeval

Isegi juhul, kui korraldate sünnipäevapeo mängutoas, tasub välja mõelda üks-kaks rahulikumat tegevust, et lapsed saaksid vahepeal veidi jahtuda. Kui peate sünnipäeva kodus, siis tasuks tegevusi planeerida paar tükki rohkemgi.


Emad sünnipäevast

Annika: Ega siin Kuressaares suurt valikut ju ole. Tüdruk tahtis sel aastal Veski trahteris sünnipäeva pidada. Talle meeldis seal see küpsetamine. Poisi sünnipäev on suvel ja praegu veel ei tea, äkki peame spordihoones.

Helen: Sel aastal pean oma laste sünnipäevi kodus, kuna pole kahjuks sellist kohta, kus pidada. Meie elamine on aga väike ja sellepärast lasteaiakaaslasi külla kutsuda ei saa. Kutsume sugulased ja teeme miskit erilist. No kellel võimalik, teeb kodus mingeid mänge ja muid tegevusi.Üks sünnipäev, kus me käisime, peeti suures majas, siis said lapsed mängida. Veel olen käinud laste sünnipäevadel, mis on peetud Aurigas, spordihoones ja Veskis.

Liis: Minu tütar saab kevadel seitsmeaastaseks ja ma juba praegu murran pead, kus sünnipäeva pidada ja mis teemaks on. Me oleme alates tema neljandast eluaastast pidanud pidu sõpradega, kas siis kodus või mängutoas. Enne seda kodus perega. Meie linnas pole eriti palju valida, kus pidada. Ühe sünnipäevapeo pidasime kodus ja rohkem ma ei taha nii palju lapsi oma koju.

Annely: Eks see sünnipäevapidu üks paras nuputamine on. Meie pojal on sünnipäev küll suvel, aga Eesti suve teades ei saa kunagi plaanida, et teeme kindlasti õuepeo. Näiteks oleme kahel järjestikusel päeval peo korraldanud. Ja kui esimesel päeval oli ideaalne suvi ja õuepidu, siis teisel päeval oli vihm, tuul ja külm, kogu pidu tuli tuppa kolida. Kõige kindlam on sünnipäeva pidada mõnes mängutoas, see on mugav, aga teistpidi suhteliselt kulukas.

Kersti: Lapse esimese sünnipäeva pidasin kodus, kutsusin sugulased ja mõned sõbrad. Järgmise pidasin Pillerkaares, siis oli kutsutud rohkem sugulasi ja sõpru. Lastel seal tegevust jagus, seetõttu on väga kahju, et see koht tegutsemise lõpetas. Kolme kuu pärast tuleb taas sünnipäev, pole veel mõelnud, kus ja mis. Kuid kui külalisi tuleb rohkem, mis tähendab, et koju ära ei mahu, siis olen mõelnud uurida, mida pakub Saaremaa Veski, seal ju tihti lasteüritused ja seal peetakse ka sünnipäevi.

Sille: Kolmeaastase lapse sünnipäevapeoga on lood natuke keerulised. Meie pere pesamunal jääb see sel aastal laupäevasele päevale. Ju siis reedel võtab miskit põnevat lasteaeda kaasa ja laupäeval tulevad mamma ja papa külla. Mida sellised pisikesed suslikud veel peost teavad, neid huvitavad pigem kingitused ja kallistused ja et oleks põnevat tegemist. Kuna meie laps on paljude inimestega igapäevaselt harjunud, siis teda massiga ei vapusta.


Mõned mängud

  • Viktoriin – ajatu klassika, mis sobib igale vanusele.
  • Aardejaht – sobib kõige paremini algklassilastele, aga kui teha seda suuremal alal, siis sobib ka vanematele.
  • Teatevõistlused – parem on neid korraldada õues, aga väikesed lapsed saavad võistelda ka siseruumis.
  • Pantomiim.
  • Kui endal mõtteid väheks jääb, siis võib ju alati raamatupoest või raamatukogust mõningast abimaterjali otsida.

Allikas: www.pere24.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles