Venemaa süüdistas Venezuela opositsioonijuhti vägivalla õhutamises

Copy
Opositsiooni pooldajad Caracase tänavail.
Opositsiooni pooldajad Caracase tänavail. Foto: EPA/Scanpix

Venemaa süüdistas Venezuela opositsiooniliidrit Juan Guaidód vägivalla õhutamises ja kutsus üles verevalamise vältimiseks läbirääkimisi pidama. 

«Venezuela radikaalne opositsioon on taaskord pöördunud jõuliste vastasseisu meetodite poole,» on öeldud Vene välisministeeriumi tänases avalduses, milles süüdistatakse president Nicolás Maduro vastaseid konflikti mahitamises.

«On tähtis ära hoida rahutusi ja verevalamist,» märkis ministeerium, manitsedes konfliktipooli kõnelustele. 

Guaidó ärgitas teisipäeval ühes Caracase õhuväebaasis sõjaväelasi ülestõusule sotsialistliku valitsuse vastu, mis lubas omakorda  riigipöördekatse maha suruda.

Täna hommikul filmitud kolmeminutises videos ütleb Guaidó, et tänavatele tulevad sõdurid kaitseksid seeläbi põhiseadust. Ta ütles seda päev enne kavandatud valitsusvastast suurmeeleavaldust.

Valitsuse vastu üles tõusnud sõdurid vabastasid samal päeval koduarestist Guaidó poliitilise mentori Leopoldo Lópezi. 

Kommunikatsiooniminister Jorge Rodríguez lubas «väikese grupi reetlikke sõjaväelasi deaktiveerida». Maduro aga deklareeris, et kõik Venezuela kõrgemad sõjaväejuhid on jäänud talle lojaalseks. 

Politsei kasutas Caracase sõjaväebaasi lähedale kogunenud meeleavaldajate vastu pisargaasi. Guaidó kutsus inimesi tänavaile jääma, et jätkata survet Madurole. 

Mitmed USA ametiisikud, teiste seas asepresident Mike Pence, välisminister Mike Pompeo ja riikliku julgeoleku nõinik John Bolton avaldasid teisipäeval Guaidóle toetust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles