USA kutsus Venemaad üles vältima olukorra pingestumist Süürias

Copy
Päästetöötajad üle vaatamas õhurünnaku kahjusid Idlibis asuvas Hbeitis.
Päästetöötajad üle vaatamas õhurünnaku kahjusid Idlibis asuvas Hbeitis. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP

USA välisministeerium kutsus teisipäeval Venemaad üles vältima olukorra pingestumist Süürias asuvas Idlibi provintsis.

"Me kutsume kõiki osapooli, sealhulgas ka Venemaad ja Süüria režiimi, üles järgima kokkuleppeid hoiduda suuremahulistest sõjalistest pealetungidest ning naasma vägivalla vähendamise juurde piirkonnas," ütles välisministeeriumi eestkõneleja Morgan Ortagus.

Süüria Idlibi regioonis hukkus reedel Vene õhurünnakutes kümme tsiviilelanikku, teatas sõda seirav vabaühendus. Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse teatel oli Kafranbeli ja Tal Hawashi linnas korraldatud õhurünnakute ohvrite seas kaks last.

Õhulöögid anti pärast Kasahstanis peetud Süüria rahukõneluste järjekordse vooru lõppu.

Idlibi provints ning mõned alad Aleppo ja Hama provintsis on ainsad Süüria mässulistele veel jäänud alad, kui mitte arvestada Afrini enklaavi riigi põhjaosas ja Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) käes olevaid alasid riigi põhja- ja idaosas.

Idlib pääses septembris Türgi ja Venemaa vahel sõlmitud kokkuleppe tulemusena Süüria valitsusvägede pealetungist, kuid valitsusvägede õhu- ja suurtükirünnakud provintsile on hoogustunud alates jaanuarist, kui HTS Idlibi pea täielikult enda kontrollile allutas. 

Teisipäeval sai Khan Sheikhuni linnas režiimivägede suurtükitules surma seitse tsiviilisikut, nende seas neli last. 

Süüria relvarahu tagajariikide (Venemaa, Türgi ja Iraan) väljatöötatud Idlibi provintsi pingelõdvendustsooni relvarahurikkumiste vähendamise meetmetekogu hulka kuulub ka ühine patrullimine, ütles varem sel nädalal Vene diplomaat Aleksandr Lavrentjev. 

"Seal on terve hulk meetmeid, loomulikult tuleb ühine patrullimine ja muud meetmed tulevahetuse lõpetamiseks lahutusjoonel mõõduka opositsiooniga," ütles Vene presidendi eriesindaja Süüria küsimustes Lavrentjev Kasahstani pealinnas Nur-Sultanis Süüria-teemalisel kohtumisel.

Ta lisas, et relvarahu kehtib vaid lahutusjoonel mõõduka opositsiooniga, mitte terroristide suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles