Helenius: Eestil on Soome ees konkurentsieelis

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PORTREE
3. Trigon Capitali nõukogu esimees Joakim Helenius.
PORTREE 3. Trigon Capitali nõukogu esimees Joakim Helenius. Foto: Peeter Langovits

Investeerimispankur Joakim Heleniuse meelest on Eestil Soome ees konkurentsieelis, sest Eestil ei ole riigivõlga praktiliselt olemas ning maksutingimused on soodsamad.

«See on harvaesinev olukord. On kaks naaberriiki, mis on väga lähedased, aga kellel on nii erinevad maksusüsteemid kui Soomel (progressiivne tulumaks) ja Eestil (proportsionaalne 21-protsendiline tulumaks),» ütles Helenius Soome päevalehele Helsingin Sanomat. «Selliseid juhtumeid ei ole palju, võib olla on see isegi ainulaadne,» lisas ta. Heleniuse sõnul ei ole Eestil vajadust makse tõsta, samas kui see surve on Soomes ja teistes Põhjamaades.

Pankuri sõnul vastab Eesti majandusmudel üsna hästi väikeriigi vajadustele, aga Soomes valitseb otsuste tegemisel sotsiaalse võrduse mudel. Tema sõnul võib Eesti majandusmudel lisada Soomele lisapingeid, sest viimase paari aastaga on Soomest Eestisse läinud tuhatkond väike- ja keskmise suurusega ettevõtet.

Soome Tallinna saatkonna andmetel on Eestis 3500 aktiivselt tegutsevat ettevõtet, mille enamusosalus kuulub soomlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles