Sberbank usub, et Venemaa on erijuhtum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva
Moskva Foto: SCANPIX

Venemaa on «eriline juhtum», mis pääseb süveneva globaalse finantskriisi keeristes kõige hullemast, usub riigi suurim laenuandja Sberbank.

Panga finantsdirektor Anton Karamzin ütles Financial Timesile, et Venemaa kasv on tahkem, kui teistel BRICi maadel ning riik peaks olema paremini isoleeritud.

«Vene kasv pole olnud eriti kiire, kui näiteks Hiinaga võrrelda. Aga meid vaevab buumi-ja-krahhi sündroom vähem,» ütles ta. «Kui eurotsoonis juhtub kõige hullem, võib Vene majandus ehk aastaks nulli peale langeda. Aga kasvuvõimalused on Venemaal BRICi suurimad.»

Peamised riskid on ekspordi aeglustumine ja naftahinna langus, ütles ta.

Karamzini sõnutsi on Vene pangandussüsteem – ja eriti Sberbank – palju stabiilsemad, kui varem. «Hoiustajad on oma õppetunnid kätte saanud ja rännanud süsteemi turvalisematesse osadesse,» ütles ta. «Sberbank lõikab raskustest sama palju kasu, kui majanduskasvust.»

Kaks nädalat tagasi kandis Sberbank ette 76-protsendilise kolmanda kvartali netokasumi – 79,7 miljardit rubla (2,5 miljardit dollarit) – ületades analüütikute ootused.

Karamzin ei soovinud ennustada, mis saab uues languses väiksematest pankadest, kuid ütles, et Venemaa 900-liikmelist pankade padrikut oleks tulnud 2008. aasta kriisi kiiluvees «palju hoolsamini harvendada».

Sberbank on väljunud viimaste aastate hädadest tugevana ning laienenud agressiivselt. Jõuliselt on tungitud Ida-Euroopasse, ostes kokku suurema osa Austria Volksbanki ärist nimetatud regioonis.

«Meil [Sberbankis] tuleb ehitada platvorm järgmise põlvkonna jaoks,» ütles Karamzin. «Aga kus peaks see olema? Kindlasti mitte Lääne-Euroopas. India ja Hiina on ilmselgelt atraktiivsed, kuid sellega läheb palju aastaid. Ida-Euroopa pole mõnes mõttes nii ilmselge, aga meie jaoks on ta atraktiivne.»

Ida-Euroopa valmistub raputusteks, kuna sealne pangandustööstus – mis on valdavalt Lääne-Euroopa pankade kontrolli all – tõmbub tempokalt koomale.

Karamzin möönis, et Ida-Euroopa varade hinnad langevad ilmselt veelgi, kui ütles, et strateegiliselt oleks loogiline end selles regioonis sisse seada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles