Kindral Ants Laaneots hakkas peaminister Ansipi nõunikuks

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Ants Laaneots.
Kindral Ants Laaneots. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansipi nõunikuna riigikaitselistes ja julgeolekuküsimustes asus alates tänasest tööle kindral Ants Laaneots.

Möödunud nädalal Eesti kaitseväe juhataja ametist erru läinud kindral Laaneots hakkab peaministrit nõustama kaitsepoliitilistes küsimustes, samuti on tema ülesandeks vaadata läbi selleteemalisi eelnõusid ja arengukavasid, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Andrus Ansip avaldas heameelt kindrali otsuse üle see ametikoht vastu võtta.

«Ants Laaneotsa laialdased kogemused ja sõjaline ekspertiis on kõrgelt hinnatud ning aitavad Eesti riigikaitset edaspidigi tugevdada,» lausus Ansip.

«Riigikaitse tulemuslik korraldamine eeldab tõhusat juhtimist, kiiret otsustusprotsessi ning koostööd eri ametkondade ja eluvaldkondade vahel. Olen veendunud, et kindral Laaneotsa nõuanded nii mulle kui kogu valitsusele aitavad selle saavutamisele tugevasti kaasa,» lausus valitsusjuht.

Käesoleva aasta alguses jõustunud riigikaitse strateegia rõhutab laiapindset lähenemist, kus lisaks sõjalise kaitse kindlustamisele tuleb tagada sellele ühiskonna toetus, osaleda aktiivselt rahvusvahelistes liitudes, suurendada riigi sisejulgeolekut, kindlustada elutähtsate teenuste toimimine ja arendada psühholoogilist kaitset.

Kindral Ants Laaneots on sündinud 16. jaanuaril 1948 Kilingi-Nõmmel Pärnumaal.

Ta on lõpetanud kaardiväe kõrgema tankivägede kooli Harkovis ja Malinovski-nimelise tankiväeakadeemia Moskvas, õppinud NATO kaitsekolledžis Roomas ning Soome kõrgematel riigikaitsekursustel.

Laaneots on teeninud Nõukogude armees, jõudnud polkovniku auastmeni ning tegutsenud Etioopias jalaväediviisi ning armeekorpuse ülema sõjalise nõunikuna.

Taasiseseisvunud Eestis määras valitsus Ants Laaneotsa 1991. aasta sügisel looma kaitsejõudude peastaapi ning aastatel 1991-1994 oli Laaneots selle ülem.

Aastatel 1994-1996 töötas ta ASi ESS Lõuna direktorina. 1997. aastal teenis Laaneots kaitseväe peainspektori ametikohal ning aastatel 1997-1999 oli ta taas kaitsejõudude peastaabi ülem.

Enne Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ülemaks määramist aastal 2001 teenis Ants Laaneots Balti Kaitseuuringute Keskuse ülemana.

2002. aastal nimetati ta kaitseatašeeks Venemaal ja Ukrainas. Alates 2006. aasta detsembrist kuni möödunud nädala esmaspäevani teenis Laaneots Eesti kaitseväe juhatajana.

Kindrali auastme sai Ants Laaneots tänavu suvel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles