Mitte Tai, vaid TAIWAN

Gunnar Siiner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERAKOGU
ERAKOGU Foto: Saarte Hääl

Istun Amsterdami lennujaamas ja mõtlen endamisi, kuidas mahub 10 000 km² väiksemale saarele kui Eesti elama kakskümmend korda rohkem inimesi.

Väga pikalt ei saa ma mõtetes rännata. Kusagilt igava ja üksluise lennujaama koridori otsast hakkab kostma suuremat kolinat. Selgub, et kolinat tekitavad kaks Pekingi lennule siirduvat reisiselli, jalas ilusad värvilised Hollandi puukingad.

Nemad oma puukingades siirduvad Hiina riiki. Mina võtan suuna Taiwani poole, mida võib teatavate mööndustega pidada siiski peaaegu iseseisvaks.

13 tundi hiljem väsinud, kuid ikkagi õnnelikuna, puudutavad mu lennust paistes jalad maad, kus 1990. aastal aretati kirsstomat ja mis on üks kolmest maailma suuremast orhideede eksportijast.

Samal ajal, kui meie Eestis nuputasime, mis on Eesti Nokia, tegid taiwanlased endale hoopis HTC (samuti tuntud nutitelefonimark – toim). Tail ja Taiwanil ei ole peale nime, mida tihti segi aetakse, ja selle, et mõlemad asuvad Aasias, midagi sarnast.

Pealinn täis pilvelõhkujaid ja maitseid

2,7 miljoni elanikuga Taiwani pealinn Taipei jätab sümpaatse mulje. Kui siin midagi ehitatakse, siis ikka suurelt. Maailma kõrguselt neljas, poole kilomeetri kõrgune pilvelõhkuja Taipei101 kõrgub maamärgina üle kogu linna.

Nagu iga saarlane kõrgemat küngast või maja nähes, nii torman ka mina, pea kuklas, sedasama pilvelõhkujat vallutama...

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles