Beninis süütasid meeleavaldajad hooneid presidendipalee lähedal

Copy
Cotonou kesklinnast tõusev suits.
Cotonou kesklinnast tõusev suits. Foto: YANICK FOLLY / AFP

Beninis süütasid meeleavaldajad kolmapäeval mitmeid hooneid presidendipalee lähedal ja püstitasid barrikaade, teatasid meediakanalid.

Cotonou tänavatele saadeti soomukid ja täiendavad julgeolekujõud ning käiku lasti pisargaas.

Muu hulgas süüdati põlema presidendipalee lähedal asuv tankla ning mitmeid poode ja pangahooneid samas piirkonnas.

«See on meie riik ja me tahame seda tagasi. Me võitleme diktatuuri vastu kasvõi paljaste kätega,» lubas opositsiooniaktivist Artistide Metowanou. 

«Me ei tunne enam oma riiki ära. Me ei lase sellel diktatuuril riiki pantvangi võtta,» kinnitas teine meeleavaldaja Abdul Wahab.

Benini elanikud valisid pühapäeval uut 83-liikmelist parlamenti, valimistele lubati ainult kaks president Patrice Taloni toetavat erakonda. Peamised opositsioonierakonnad, millel tuli uue valimisseaduse karmide reeglite tõttu valimistest eemale jääda, kutsusid oma poolehoidjaid valimisi boikoteerima.

Suur osa viiest miljonist registreeritud valijast ilmselt jättiski hääletamas käimata, kuna nii pealinnas Porto-Novos kui majanduspealinnas Cotonous ja teistes linnades olid tänavad ja valimisjaoskonnad peaaegu inimtühjad.

Keskvalimiskomisjoni esialgsete andmete kohaselt oli valimisosaluseks vaid 22,99 protsenti.

Valimistele eelnenud meeleavaldused suruti Beninis jõuga maja, ligipääs sotsiaalmeediale ja sõnumivahetusteenustele oli piiratud ning mõnes opositsiooni kontrolli all olevas piirkonnas oli ligipääs internetile täielikult blokeeritud.

Keskvalimiskomisjon lubas valimistel osaleda ainult kahel Taloni liitlasparteil - vabariiklastel ja Progressiivsel Liidul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles