Iraagist saadeti Tadžikistani 84 pühasõdalaste last

Copy
Iraagi võitlejad mahavõetud Islamiriigi lipuga.
Iraagi võitlejad mahavõetud Islamiriigi lipuga. Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTERS

Iraagist saadeti Tadžikistani 84 pühasõdalaste last, teatas kolmapäeval Tadžikistani välisministeerium.

Tegemist on lastega, kelle vanemad on süüdi mõistetud Islamiriigi või teiste äärmusislamistide rühmitustega liitumise eest.

Lapsed toimetati erilennuga Bagdadist Dušanbesse 30. aprillil.

Rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni teatel on Iraagis umbes 45 000 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kunagistel aladel sündinud last, kellele Iraagi valitsus keeldub andmast isikut tõendavaid ja muid dokumente.

Lapsed sündisid IS-i aladel 2013.-2017. aastal, kui rühmitus kontrollis pea kolmandikku Iraagist. Bagdad peab nende sünnitunnistusi kehtetuteks, sest need väljastas IS.

Pärast seda, kui Iraagi väed ja seda toetanud relvarühmitused USA juhitava koalitsiooni toetusel IS-i seljatasid ning rühmitus oma «kalifaadist» ilma jäi, pandi paljud IS-i pered ja rühmituse võimu all elanud tsiviilisikud põgenikelaagritesse.

Iraagi peaminister Adel Abdel Mahdi hoiatas teisipäeval, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on küll sõjaliselt nõrgenenud, kuid mitte alistatud, nagu näitas ka hiljutine veretöö Sri Lankal. 

Esmaspäeval avaldati IS-i propagandavideo, milles arvatav rühmituse salapärane liider Abu Bakr al-Baghdadi «kõneles väga lihtsas ja isoleeritud paigas», ütles Berliini külastav Mahdi.

«Poolteist aastat tagasi kontrollis Daesh suuri alasid Iraagis ja Süürias ning nüüd ilmus isoleeritud, tundmatus paigas välja Baghdadi,» lausus ta maailma tagaotsituimast mehest rääkides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles