Rõivakonteinerid täituvad üleöö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KIIRET POLE: Riiete äraandmisega kiirustama tegelikult ei pea, sest tegu pole kampaaniaga, vaid konteinerid jäävadki Kuressaarde. Katrin Koppeli sõnul võib silma järgi hinnates olla vahelattu veetud juba ligi kümmekond tonni rõivaid.
2x MAANUS MASING
KIIRET POLE: Riiete äraandmisega kiirustama tegelikult ei pea, sest tegu pole kampaaniaga, vaid konteinerid jäävadki Kuressaarde. Katrin Koppeli sõnul võib silma järgi hinnates olla vahelattu veetud juba ligi kümmekond tonni rõivaid. 2x MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl
Läinud nädalal Kuressaarde paigaldatud suured punased rõivakonteinerid on osutunud üle ootuste populaarseks ning tühjendada on tulnud neid seni iga päev.

Saaremaa vallavalitsuse jäätmete peaspetsialisti Katrin Koppeli sõnul täitusid konteinerid esimese hooga juba laupäeva hommikuks. Need tehti seepeale tühjaks kohe laupäeva lõuna paiku. “Kuid aktiivse kasutuse tõttu oli enamik riidekonteineritest pühapäeval jälle täis, seega toimus pühapäeval jälle tühjendus,” kõneles Koppel.

Mitmed riidekonteinerid täitusid uuesti esmaspäeva lõunaks. Eile ennelõunaks pidid need aga olema järjekordselt tühjendatud. “Riidekonteinereid kasutatakse väga aktiivselt,” möönis jäätmete peaspetsialist.

Kui esiti tekkis kahtlus, kas kõik suudavad ikka viisakaks jääda ja panna konteinerite kõhtu vaid riideesemeid ja muud lubatud tekstiili, siis seni on inimesed olnud õnneks mõistlikud. Jäätmete peaspetsialisti sõnul on inimesed viinud konteineritesse vaid õigeid asju. “Samas kottide sisse me ei näe, sest need avatakse alles Tallinnas sorteerimiskeskuses,” märkis Koppel.

Konteineritesse tohib panna vaid puhtaid tekstiilesemeid: rõivaid, kardinaid, voodipesu jmt, kasutuskõlblikke jalatseid, kotte, vöösid ja mänguasju. Keelatud on sinna sokutada aga õli ja muude kemikaalidega määrdunud riideid, katkiseid jalatseid ja mänguasju, elektroonikat ja raamatuid.

Soovitavalt tuleks konteineritesse viidav kraam panna tavalistesse poekilekottidesse, mitte lahtiselt või suurtesse mustadesse prügikottidesse. Esimesel juhul rõivad lihtsalt määrduvad ja nende minemavedu on raskendatud, teisel juhul ei pruugi kilekott konteinerisuust sisse mahtuda.

Iseenesest võis arvata, et konteinerid võivad põhjustada kasutatud rõivaste suuremat sorti tulva. Seda näitas ka Humana mullune “Kapid korda!” kampaania, mille käigus koguti Kuressaares nädalaga 10 tonni vanu riideid. Nüüd konteinerid päris nädalat veel väljas pole olnud, kuid vahelaos seisvat kotikogust silmaga hinnates võib Koppeli arvates kraami olla taas umbes samas tonnaažis.

Konteinerite tühjendamise eest vastutabki Humana, kellega koostöös need Kuressaarde ka organiseeriti. Esialgu viiakse kraam konteineritest Kudjape jäätmejaama juures asuvasse vahelattu ning kui Humana veokil on mandrilt toodud uus rõivakraam siinsesse kauplusse maha pandud, korjatakse vahelaost sinna veetud kraam jälle peale ja transporditakse Tallinna.

Seega võib kindel olla, et Saaremaalt kogutud rõivaid ja jalanõusid Kuressaare Humanas müüki ei panda.

Konteinereid kasutatud rõivaste, mänguasjade ja jalanõude kogumiseks on Kuressaares kokku viis. Need asuvad Marientali tee ja Mooni tn ristis olevas parklas ning Mini-Rimi kaupluse juures Kihelkonna mnt 3, Torni tn 9 parklas, Uue tänava parklas ja Kitzbergi tänava parklas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles