Riigihalduse minister maksab mullu saadud lahkumishüvitise riigile tagasi (6)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Matti Kämärä

Riigihalduse minister Jaak Aab maksab mullu ametist lahkumisel saadud 27 000 euro suuruse lahkumishüvitise tagasi.

Aab ütles seda täna hommikul enne valitsuse istungit Delfile. Peaminister Jüri Ratase eelmises valitsuses samuti riigihalduse ministri ametit pidanud Aab astus ametist tagasi mullu 17. aprillil. Ta teatas, et politsei oli tabanud ta 11. märtsil Tartus kiiruseületamiselt ning ühtlasi tuvastanud tema hingeõhus alkoholi tarvitamise jääknähud.

«Ületasin lubatud sõidukiirust, sõites 73 kilomeetrit tunnis kohas, kus oli lubatud suurim kiirus 50 km/h. Minu väljahingatavas õhus tuvastati alkoholisisaldus 0,14 milligrammi liitris, mis tähendab 0,28 promilli veres,» rääkis Aab tookord Tartu Postimehele.

Omal soovil tagasi astunud Aab sai tookord 27 000 eurot lahkumishüvitist. Lahkumishüvitiste teema kerkis uuesti üles seoses praeguse valitsuse väliskaubanduse ja IT ministri Marti Kuusiku äsjase ametist lahkumisega. Kuusiku puhul teatas riigikantselei, et talle ei maksta lahkumishüvitist, sest ta lahkub ametist omal soovil.

Aabi hüvitisele juhtis sotsiaalmeedias tähelepanu endine välisminister Marina Kaljurand, kes soovitas Aabil mullu saadud hüvitise tagasi maksta.

«2016 astusin ma tagasi välisministri ametikohalt ja mingisugust kompensatsiooni selle eest ei saanud. See on igati arusaadav ja loogiline - oli see ju minu vabatahtlik otsus. Mõne aja pärast jäi joobes/jääknähtudega autojuhtimisega vahele minister Aab, kes samuti astus tagasi ja sai selle eest hüvitise ja mitte väikese. Pidasin seda valeks ja ebaõiglaseks, seda enam, et erinevalt Aabist ei jäänud mina vahele õiguserikkumisega,» kirjutas Kaljurand Facebookis.

«Küsisin selgitust tolleaegselt riigisekretärilt Heiki Loodilt, kes vastas mulle, et Aabile maksti hüvitis valesti. Rohkem ma seda teemat ei puudutanud, eeldasin, et viga parandati ja Aab maksis valesti välja makstud hüvituse tagasi. Nüüd selgub, et siiski mitte. Väga piinlik, eriti arvestades seda, mis põhjusel Aab tagasi astus,» lisas ta.

«Siiras soovitus Jaak Aabile - olge riigimehelik, mida võiks ju ministrilt eeldada - ja annetage see raha, mille Te ebaseaduslikult saite, heategevusele. Uskuge mind, pärast seda on Teil palju parem tunne ja ausam inimestele silma vaadata,» soovitas Kaljurand.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles