Välismeedia: Eesti on liitunud paremäärmuslaste klubiga (12)

Postimees
Copy
Eestiga seotud välismaalased ei julge enam siia tulla Martin Helme avaldatud seisukohtade tõttu.
Eestiga seotud välismaalased ei julge enam siia tulla Martin Helme avaldatud seisukohtade tõttu. Foto: VALDA KALNINA / EPA / Scanpix

Mõjukas väljaanne Politico tõdes, et pärast EKRE valitsusse astumist liitus Eesti paremäärmuslaste klubiga. Politico aga ka mitmete teised väljaanded väljendasid muret selle üle, et vastne siseminister Mart Helme ja rahandusminister Martin Helme näitasid Riigikogu ees valgete ülemvõimuga seostatud käemärki.

The New York Times kirjutas, et kuigi ühelt poolt võib Mart ja Martin Helme poolt ametisse vannutamisel tehtud käemärki näha kui universaalset nõusoleku või sõna «OK» sümbolit, siis paljude jaoks sümboliseerib see midagi palju pahaendelisemat.

«Helmed - Mart on Martini isa - on juhtfiguurid paremäärmuslikus Eesti Konservatiivses Rahvaparteis ehk EKREs, mis sütitas valimiskampaania käigus migratsioonivastaseid meeleolusid, et võita parlamendis 19 kohta,» kirjutas New York Times Helmete tausta avades.

Erakonna Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) juht Mart Helme siseministri ametisse astumise tseremoonial.
Erakonna Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) juht Mart Helme siseministri ametisse astumise tseremoonial. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees/Scanpix

«Seda konteksti arvesse võttes tõlgendati nende tehtud käemärki kui truudusevannet valgete ülemvõimu doktriinile ja see šokeeris paljusid,» lisas leht tuues välja, et käemärgi pärast väljendasid muret nii Eesti endine president Toomas Hendrik Ilves kui Rootsi endine välisminister Carl Bildt. 

«Olen tõsiselt mures, kui näen sellist käitumist Eesti uue valitsuse kahe ministri poolt,» kirjutas Bildt Twitteris.

New York Times avas ka käemärgi tausta ja tõdes, et valgete ülemvõimu toetajad on varem hea tuju märgina tuntud žesti võõrandanud. Nii tõi leht välja, et seda märki on kasutanud avalikult mitmed natsionalistlikud, paremäärmuslikud ja migratsioonivastased aktivistid.

Seda konteksti arvesse võttes tõlgendati nende tehtud käemärki kui truudusevannet valgete ülemvõimu doktriinile ja see šokeeris paljusid

Politico kirjutas, et Eesti on uue valitsuse ametisse astumise järel liitunud parmeäärmuslaste klubiga.

«Rahvuslik erakond, mis on inspireeritud Donald Trumpist, lubab uue valitsuse koosseisus hoida eemal immigrandid ja kaitsta «põliseid» eestlasi,» kirjutas Politico. «Euroopa populistlik laine on tabanud Eestit - kõvasti.»

Politico märkis, et kuigi teised erakonnad kutsusid EKREt pärast valimisi üles tsiviliseeritusele ja oma sütitava retoorika malbemaks muutmisele, oli kriitikute sõnul tegemist naiivse käitumisega.

Väljaanne märkis ära, et vastne maaeluminister Mart Järvik on kunagi arvanud, et Eesti juhtivpoliitikud on salajased juudid, samuti meenutati Martin Helme loosungit  «kui on must, näita ust». Lisaks võrreldi EKRE liidreid USA presidendi Donald Trumpi ja Ungari riigpea Viktor Orbániga, kes regulaarselt ründavad ajakirjanikke. 

Euroopa populistlik laine on tabanud Eestit - kõvasti.

«Keegi ei ütle meile, milliseid sõnu me võime kasutada või milliseid märke võime näidata,» oli Martin Helme intervjuus Politicole öelnud aprilli lõpus ja lisanud, et Trump on tema jaoks kahtlemata inspiratsiooniallikas.

«Tund hiljem, kui nad vannutati valitsuse ministritena ametisse, näitasid Martin ja tema isa Mart - partei juht ja riigi uus siseminister - mõlemad «OK» sümbolit, žesti, mida seostatakse valgete natsionalistidega,» kirjutas Politico.

Politico märkis ära ka fakti, et kuigi EKRE on teinud migratsioonivastasuse oma põhiloosungiks ja võitnud sellega palju hääli, on Eesti aastate jooksul vastu võtnud vaid 206 pagulast, kellest 80 on teadaolevatel andmetel riigist lahkunud.

Briti ringhääling BBC kirjutas aga juba ka minister Marti Kuusiku ametist lahkumisest ja tõdes, et Eesti paremäärmuslik erakonna algus valitsuserakonnana oli ministri taandumise tõttu konarlik.

«Marti Kuusik, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister, lahkus ametist päev pärast ametisse astumist seoses süüdistustega koduvägivallas,» kirjutas BBC ja lisas, et politsei on ministri tegude osas alustanud uurimist.

BBC märkis ära ka president Kersti Kaljulaidi poolt kantud dressipluusi ja sõnavõtu Facebookis, milles ta tänas ajakirjandust Kuusiku väidetava vägivaldsuse päevavalgele toomise eest.

Kohe artikli alguses kirjutas BBC aga ka kurikuulsast käemärgist.

«Partei juht Mart Helme ja tema poeg tegid mõlemad ametisse vannutamisel väidetava valgete ülemvõimu käemärgi,» kirjutas BBC.

Briti ringhääling püüdis avada ka käemärgi tagamaid ja küsis, kas valgete ülemvõimu märk tähendab tegelikult lihtsalt sõna «OK»? Vastuseks tõdes BBC, et paljudele tuttav «OK» sümbol on viimastel aastatel eriti Ameerika Ühendriikides kiiresti levinud paremäärmuslike ja natsionalistlike gruppide seas.

«Selle kasutamine algas internetitrollide poolt alguses kui nali ja seda levitati osana disinformatsioonikampaaniast meediasse kui «peidetud tähendust»,» kirjutas BBC. «Selle tulemusena kogus see üha laialdasemat populaarsust ja seda hakati seostama valgete natsionalistidega.»

BBC märkis ära ka asjaolu, et seda märki näitas kohtu ees mees, kes tappis kahes Uus-Meremaa mošees 49 inimest.

Uus-Meremaa massimõrvar näitas kohtus rassistlikuks peetavat käemärki.
Uus-Meremaa massimõrvar näitas kohtus rassistlikuks peetavat käemärki. Foto: Mark Mitchell/Afp/Scanpix

Mitmed organisatsioonid on kinnitanud, et tegemist on tõesti vana žestiga, mis aga paraku on viimastel aastatel saanud uue tähenduse. BBC tõi välja ka Eesti endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese kommentaari, mille kohaselt kasutas näiteks Soome õhuvägi 1920. aastatel svastika märki, aga siis ei tähendanud see seda, mida hiljem tähendama hakkas.

BBC märkis ära ka asjaolu, et seda märki näitas kohtu ees mees, kes tappis kahes Uus-Meremaa mošees 49 inimest.

Buzzfeed kirjutas samuti, et kaks Eesti poliitikut tegid ministriks vannutades valgete ülemvõimuga seostatud käemärgi. Ära märgiti ka see, et Martin Helme tegi märki lausa kahel korral, esmalt Riigikogu koridoris ja siis ametisse vannutamise tseremoonial.

«Diplomaatilise allika väitel pole käemärk juhuslik, kui võtta arvesse ministrite poliitikat,» kirjutas Buzzfeed ja lisas samuti, et käemärgi lugu algas sarkastilise meemina, aga nüüd seostatakse seda kogu maailmas valgete ülemvõimu toetajatega. 

Independent kirjutas sarnaselt teiste väljaannetega, et Eesti vastsed ministrid näitasid esimesel tööpäeval valge ülemvõimu käemärki.

«Eesti uus koalitsioonivalitsusele on saanud osaks rahvusvaheline mure pärast seda, kui kaks uut ministrit näitasid sel nädalal ametisse astumise tseremoonial väidetavalt valgete ülemvõimu käemärki,» kirjutas Briti väljaanne.

«Mart Helme ja tema poeg Martin, mõlemad paremäärmusliku EKRE liikmed, on jäädvustatud piltidel, kui nad tegid käemärki, mis on saavutanud internetis populaarsuse paremäärmuslaste ringkondades,» lisas Independent.

Samuti mainis leht minister Marti Kuusiku lahkumist ministriametist seoses väidetava koduvägivalla süüdistusega.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles