Köögirõõmu rohurohelisest: küpseta mahlakat naadi-porgandipirukat

Britt Rosen
Copy
Mahlakas naadi-porgandipirukas.
Mahlakas naadi-porgandipirukas. Foto: Konstantin Sednev

«Kevade esimene turgutus ja rõõm,» ütleb toidukirjutaja Liina Karron, näpus punt noori erkrohelisi naate ja nõgeseid. Proovige tema mahlast naadi-porgandipirukat, teravat karulaugusalatit või lopsakat nõgese-munarooga, need viivad keele alla.

Peotäis noort nõgest, naati ja jänesekapsast, punt tillukesi, veel päris avanemata, poolpungas kaselehti... See kõik on värske rohelise saak, mille toidukirjutaja ja -koolitaja Liina Karron esmaspäevahommikuselt jalutuskäigult kodulähedasse Pirita metsa oma kööki tõi. Lisaks noppis ta veidi vahtraõisi, mis on rohkem silmailuks – nendega on hea rabarberikooki ja üldse magusat kaunistada. Nädalavahetusel korjas aga kaugemalt, Viimsi kandist karulauku. Mõnelt õhtuselt loodusetiirult on tal kombeks taskusse pista ka mõned värsked metsmaasikalehed, et neist imehead õhtuteed keeta.

«Pisikesi, mõnusalt hapukaid kuusevõrseid veel ei näinud, neid ootan ma alati väga,» räägib eluaeg kohalikust ja maalähedasest toidust lugu pidanud Karron.

Mõlemast, nii kaselehtedest kui ka kuusevõrsetest teeb ta näiteks maitsevõid. Kaselehtedest käib see nii: hakite-muljute võimalikult noored kaselehed poolpehmeks, segate toasooja või hulka, lisate natuke oliiviõli (100 g või kohta 1 sl oliiviõli) ja maitseks soola. Siis rullite segu küpsetuspaberisse toruks ja panete sügavkülma. «Hiljem saab seda näiteks valgele kalale maitseks viilutada. Ka leivale määrida. Super!» kiidab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles