Pentagon: Hiina kavandab sõjaväebaase maailma eri paikades (1)

Copy
Hiina sõdurid õppustel.
Hiina sõdurid õppustel. Foto: Xinhua / ZUMAPRESS / Scanpix

USA kaitseministeeriumi hinnangul kavatseb Hiina rajada  maailma eri paikades täiendavaid sõjaväebaase, et kaitsta oma investeeringuid ambitsioonikas taristuprogrammis "Üks vöö, üks tee", ilmnes eile avaldatud ametlikust raportist. 

Praegu on Pekingil välismaal vaid üks, Djiboutis asuv sõjaväebaas, kuid arvatavasti on kavandamisel veel mitmeid, sealhulgas võib-olla ka Pakistanis. 

«Hiina arendatavad projektid, nagu seda on algatus »Üks vöö, üks tee«, annavad ilmselt baaside rajamisele hoogu eeldatava vajaduse tõttu tagada sellega seotud projektide julgeolek,» on öeldud Pentagoni iga-aastases Hiina sõjalisi arenguid puudutavas raportis kongressile.

«Hiina taotleb täiendavate sõjaväebaaside rajamist riikides, millega tal on pikaaegsed sõbralikud suhted ja sarnased strateegilised huvid, nagu seda on Pakistan, ning mis on varem välismaa sõjaväelasi võõrustanud,» märgib raport. 

Neid püüdlusi võib piirata teiste riikide ettevaatlikkus Rahvavabastusarmee alalise kohaloleku suhtes, tõdeti dokumendis. 

Soovitavad piirkonnad taolisteks baasideks võivad hõlmata Lähis-Ida, Kagu-Aasiat ja Vaikse ookeani lääneosa. 

Seni aga on Hiina juba rajanud hästirelvastatud eelpostid vaidlusalustel tehissaartel Lõuna-Hiina meres. 

Möödunud aastal oli väidetavalt arutusel baasi rajamine Afganistani loodeossa Wakhani koridori, mis külgneb Hiina Xinjiangi Uiguuri autonoomse piirkonnaga.

Lisaks kirjutas Washington Post hiljuti ka eelpostist Tadžikistani idaosas, mille lähedal asub strateegiliselt tähtis piirkond, kus puutuvad kokku Wakhani koridor, Hiina ja Pakistan.

Hiina president Xi Jinping on püüdnud laiendada riigi geopoliitilist mõju kaugemale oma vahetust «tagahoovist» Ida- ja Kagu-Aasias.

See hõlmab jõulisemat kohalolekut rahvusvahelistes institutsioonides, kõrgtehnoloogia omandamist ja tugeva majandusliku kohaloleku loomist kogu maailmas. Samuti näeb see ette riigi sõjaväe arendamist maal, merel ja kosmoses. 

«Hiina liidrid kasutavad Hiina kasvavat majanduslikku, diplomaatilist ja sõjalist mõju piirkondliku ülemvõimu kehtestamiseks ja riigi rahvusvahelise rolli suurendamiseks,» lisati raportis. 

Pentagoni hinnangul näeb Peking Ühendriike üha vaenulikumana Hiina laieneva võimu ohjeldamisel.

Teisalt aga on Hiina võimud märganud kasvavaid kahtlusi «Üks vöö, üks tee» programmi suhtes ning reageerinud sellele oma retoorika mahendamisega. 

Sellest hoolimata ei ole Hiina juhtkond oma fundamentaalsetest strateegilistest eesmärkidest loobunud, tõdeb Pentagon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles