Senat ei suutnud tühistada Trumpi vetot Jeemeni sõja toetamise lõpetamisele

Copy
USA kongress.
USA kongress. Foto: AFP / Scanpix

USA senat ei suutnud eile tühistada president Donald Trumpi vetot meetmele, mis oleks lõpetanud Ameerika toetuse Saudi Araabia juhitavale koalitsioonile Jeemeni sõjas.

Kongressi mõlemad kojad võtsid märtsis vastu ajaloolise resolutsiooni, mis oleks piiranud presidendi volitusi Jeemeni sõja suhtes. Trump pani 16. aprillil sellele veto.

Senatis neljapäeval korraldatud hääletusel toetas Trumpi veto tühistamist 53 senaatorit ja vastu oli 45. Veto ületamiseks oleks 100-liikmelises senatis vaja olnud 67 toetushäält.

Senati enamuse liider Mitch McConnell, kes toetab Trumpi Jeemeni küsimustes, ütles, et hääletus pakkus seadusandjatele «teise võimaluse saata õige sõnum, et Ameerika panustab meie partneritesse regioonis, tähtsatesse humanitaarmissioonidesse ja Al-Qaeda väljajuurimisse Araabia poolsaarelt».

Trump on väitnud, et USA toetus verisele sõjale saudide toetatud Jeemeni valitsuse ja Iraaniga seotud huthimässuliste vahel on vajalik mitmel põhjusel, seal hulgas rohkem kui 80 000 ameeriklase julgeoleku jaoks, kes paiknevad teatud koalitsiooniriikides.

Demokraadid on pikka aega kurtnud, et USA osalemine Jeemeni konfliktis - luureandmete jagamise, logistilise toetuse ja nüüdseks lõppenud sõjalennukite õhust tankimisega - on põhiseaduse vastane ilma kongressi heakskiiduta.

Senaator Bernie Sanders, kes toetas kongressi resolutsiooni, nimetas veto ületamise hääletust elu ja surma küsimuseks.

«Me saame säästa tuhandeid ja tuhandeid inimelusid, kui me ületame Donald Trumpi veto,» säutsus ta enne hääletust Twitteris.

Jeemeni sõda on maailma rängim humanitaarkriis, kus näljahäda künnisel on miljonid inimesed.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on alates 2015. aasta märtsist, mil saudide juhitav koalitsioon sekkus konflikti, saanud Jeemenis surma ligi 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles