Sõnajalad plaanivad Aidu tuuliku generaatori poolemiljonilise vihmakahju sisse nõuda (10)

PM Majandus
Copy
Eleon tuulikute ehitus Aidu tuulepargis.
Eleon tuulikute ehitus Aidu tuulepargis. Foto: Eero Vabamägi

Vendadele Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluva Eleoni teatel tekitas vihmavesi eile ühele Aidu tuulepargi tuuliku generaatorile poole miljoni eurose veekahjustuse, mille vennad plaanivad riigilt sisse nõuda. Kohus jättis pärastlõunal rahuldamata Sõnajalgade esialgse õiguskaitse taotluse ning jättis ehituskeelu jõusse, mistõttu vastutab Eleon võimalike ohuolukordade eest ise.

«Oleme algusest peale rääkinud, et raskenevad ilmastikuolud võivad kaasa tuua kahjusid tuulikutele, mistõttu tuleb montaažitööd ohutuse tagamiseks ilmtingimata viivituseta lõpule viia. Paraku pole TTJA seda meile võimaldanud. Tulemus on nüüd käes – üks Aidu tuuliku generaator sai eile pöördumatuid veekahjustusi,» ütles Eleon AS juhatuse liige Oleg Sõnajalg. «Vihmavee sattumine püsimagnet generaatorisse põhjustab tõsiseid probleeme generaatori mähistele, magnetitele ja elektroonikale.»

Arendaja teatas Aidu tuulikute montaažitööd peatanud TTJA-le võimalikust ohuallikast vihmavee näol eile kell 10.53, tuginedes ilmateenistuse andmetele, et Aidus algavad tugevad sajud kell 12. Teates rõhutati, et kahjude vältimiseks on tarvis gondli avatud osa koormakattega koheselt kinni katta, mida polnud TTJA poolt kehtestatud viibimiskeelu tõttu olnud varem võimalik teha.

TTJA ehitusosakonna juhataja Kati Tamtiku sõnul pole amet takistanud Eleon Greenil Aidu tuulepargi ohutustööde läbiviimist. «Vastupidi, paralleelselt ehitustegevuse peatamisega tänavu aprillis, tegi TTJA juba 22. aprillil Eleon Greenile ettekirjutuse, millega pandi ettevõttele selge ja otsene kohustus tagada Aidu tuulepargis igakülgne ohutus viimiskeelu ajal,» ütles Tamtik.

Tema sõnul amet mitte lihtsalt ei andnud võimalust, vaid lausa kohustas neid tegema kõik endast oleneva selleks, et viia läbi ohutust tagavaid ja majanduslikku kahju ära hoidvaid töid. «Seejuures on oluline rõhutada, et TTJA võimaldas Eleon Green OÜl teostada tuulepargis täpselt neid töid, mille nimekirja ettevõte ametile ise esitas,» lisas Tamtik.

Seejuures pole 20 päeva jooksul esitatud palvet teostada töid, mis tagaksid tuuliku ohutuse vihma korral. 

Sõnajalgade sõnul on amet seni lubanud teostada vaid loetletud töid kahe lühikese tööpäeva ulatuses möödunud nädalal.

«Kahju suurus on praegusel hinnangul üle poole miljoni euro, mille me nõuame kindlasti riigilt sisse. See kahju on tekitatud otseselt ametnike ebapädevate hinnangute ja otsuste tõttu. Selle maksavad kinni maksumaksjad, sest ametnikud ei vastuta erinevalt ettevõtjast teadupärast mitte millegi eest,» ütles Sõnajalg.

«Kogu Aidu tuulepargis toimuv on täiesti ennekuulmatu, kuidas on ühes õigusriigis võimalik kehtivatel ehituslubadel ja kooskõlastustel põhinevat juba kümme aastat arendatud projekti järsku kinni panna, sest see ühtäkki enam ei sobi.»

Kohus ei tühistanud TTJA ehituskeeldu

Eleon Green OÜ esitas esmaspäeval Tallinna halduskohtule kaebuse TTJA 12. aprilli ettekirjutusele, millega peatati Aidu tuulepargis ehitustegevus. Lisaks kaebusega soovis Eleon Green OÜ kohtu poolt esialgse õiguskaitse seadmist nende kasuks ehk TTJA ehituskeelu tühistamist.

Reede pärastlõunal tegi Tallinna halduskohus määruse, millega jättis esialgse õiguskaitse rahuldamata. Kohus on seisukohal, et lisaks TTJA ettekirjutusele on Aidu tuulepargi tuulikute ehitamine keelatud juba Tartu halduskohtu poolt 2017. aasta mais kohaldatud õiguskaitsega. Seetõttu vastutab Eleon Green OÜ Aidu tuulepargis tekkivate võimalike ohuolukordade eest ise. Samuti on kohus seisukohal, et riigi julgeolekuohust lähtuv avalik huvi kaalub üles kaebaja erahuvi.

Eleon soovib valitsuse ja ameti esindajatega kriisikoosolekut

Eleon kutsub lähitundidel kokku kriisikoosoleku, et arutada valitsuse ja ametkondade esindajatega, kuidas kujunenud olukorda lahendada viisil, mis ei suurendaks kahjusid ja sellest johtuvaid kahjunõudeid riigile.

«Antud hetkel pole küsimus isegi mitte läbirääkimistes, vaid kriisi lahendamises. Sellesse soovime kaasata ministrid, kelle haldusalas on see absurdne olukord tekkinud, ehk siseminister Mart Helme ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas,» ütles Andres Sõnajalg.

Tema sõnul on pöördumine kriisikoosoleku kokkukutsumiseks tehtud ja praegu ootab Eleon riigipoolseid vastuseid. «Peame vajalikuks korraldada see juba lähitundidel, sest ilmad lähevad veel hullemaks.»

Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Karel Hanni ütles, et kuna tegemist on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas tegutseva TTJA teemaga ning see siseministeeriumit ei puuduta, ei plaani siseminister Mart Helme Eleoni kriisikoosolekul osaleda. «Ka viibimiskeelu taotluse esitas politseile Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet,» lisas Hanni.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles