ÜRO töörühm peab Assange'i karistust liiga karmiks (1)

Copy
Foto: John Macdougall / AFP / Scanpix

WikiLeaksi asutajale Julian Assange'ile määratud 50 nädala pikkune vanglakaristus Ühendkuningriigis kautsjonireeglite rikkumise eest seitse aastat tagasi on ebaproportsionaalne, teatas ÜRO meelevaldse kinnipidamise töörühm reedel. 

Töörühma õiguseksperdid on sügavalt mures härra Assange'ile määratud ebaproportsionaalse karistuse pärast, teatas töörühm avalduses.

Töörühm süüdistas Briti võime Assange'i vabaduse meelevaldses äravõtmises. 

Briti kohtunik määras kolmapäeval Assange'ile 50 nädalat vangistust kautsjonireeglite rikkumise eest 2012. aastal. WikiLeaksi asutaja pages Ecuadori Londoni saatkonda 2012. aastal, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda taheti üle kuulata seksuaalse kallaletungi kahtlustuse pärast. 

Assange'i advokaadid on rõhutanud, et nende klient rikkus kautsjonitingimusi, sest kartis väljaandmist USA-le. 

Briti võimud vahistasid Assange'i aprillis pärast seda, kui Ecuador oli tühistanud talle antud asüüli. Assange vahistati nii kautsjonitingimuste rikkumise eest kui ka USA väljaandmistaotluse alusel.

Briti meedia teatel toimub järgmine istung väljaandmise kohta 30. mail ning üksikasjalikumat kohtuarutelu on oodata 12. juunil. 

ÜRO töörühm märkis, et Rootsi süüdistus, mille alusel Assange algselt Suurbritannias kinni peeti, on tagasi võetud, ja sestap on kehtivuse kaotanud ka kautsjonitingimused.

Töörühm juhtis tähelepanu ka asjaolule, et kohus määras Assange'ile peaaegu maksimaalse karistuse, mis kautsjonitingimuste rikkumise eest võimalik.

Eksperdid ei ole rahul ka Assange'i kinnipidamisega range režiimiga Belmarshi vanglas.

«See kohtlemine näib olevat vastuolus vajalikkuse ja proportsionaalsusega, mida näevad ette inimõigusnormid,» ütles töörühm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles