Kongo DV-s läheneb ebolaepideemias hukkunute arv tuhandele

Copy
Punase Risti kongolasest töötaja kirjutab 28. märtsil ristile ebolasse surnud kongolanna Kahambu Tulirwaho nime. Pisut hiljem algab naise matuseteenistus.
Punase Risti kongolasest töötaja kirjutab 28. märtsil ristile ebolasse surnud kongolanna Kahambu Tulirwaho nime. Pisut hiljem algab naise matuseteenistus. Foto: Baz Ratner / REUTERS / Scanpix

Kongo Demokraatlikus Vabariigis vältavas ebolaepideemias on hukkunud pea tuhat inimest, teatas ÜRO reedel ja hoiatas viiruse kiire leviku eest.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas algselt, et suudab augustis alanud puhangu uue vaktsiini abil kontrolli alla saada.

Viimastel nädalatel on WHO tippametnikud aga nentinud, et epideemia piiramist on oluliselt takistanud piirkonna ebastabiilsus, rahapuudus ja asjaolu, et kohalikud poliitikud ässitavad rahvast meditsiinitöötajate vastu.

«Oleme silmitsi keerulise ja püsimatu olukorraga,» ütles WHO hädaolukordade programmi juht Michael Ryan Genfis ajakirjanikele.

«Prognoosime jätkuva, intensiivse leviku stsenaariumit,» lisas ta.

1. mai seisuga oli Põhja-Kivu ja Ituri provintsides 1510 ebola juhtumit ja haigusesse surnuid 994 inimest.

Kui WHO reedel uued andmed saab, ületab surnute arv ilmselt tuhande piiri, lausus Ryan.

Meditsiinitöötajate töö neis provintsides teevad raskemaks seal tegutsevad mässulised. Lisaks sellele on pärast detsembris peetud valimisi ässitatud rahvast arstide vastu, märkis Ryan.

«Kogukondadele tuleb kinnitada, et kõik osapooled toetavad tervisealast reageerimist ja ebolat ei tohiks rohkem politiseerida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles