Austria kantsler kutsus pidama uusi läbirääkimisi EL-i alusleppe üle (2)

Copy
Austria kantsler Sebastian Kurz
Austria kantsler Sebastian Kurz Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Austria kantsler Sebastian Kurz kutsus eile pidama uusi läbirääkimisi Euroopa Liidu Lissaboni leppe üle ja rakendama karme meetmeid riikide suhtes, kes lubavad migrantide transiiti.

Kurzi paremtsentristlik Rahvapartei (ÖVP) on hoogustamas kampaaniat Euroopa Parlamendi valimisteks ja valitsusjuht andis intervjuu mitmele Austria ajalehele.

«Vaja on uut lepet selgemate sanktsioonidega liikmesriikidele, kes suurendavad võlgu, karistusi riikidele, kes lubavad läbi ebaseaduslikke migrante neid registreerimata, samuti karmimaid tagajärgi õigusriigi ja liberaalse demokraatia rikkumiste eest,» seletas Kurz.

Kantsleri sõnul on pärast 2007. aasta Lissaboni lepet «palju muutunud». Ta viitas eurotsooni ja migratsioonikriisile ja Brexitile.

Läbirääkimiste pidamiseks EL-i alusleppe muutmise üle on vaja ühenduse kõigi liikmete nõusolekut.

Samas intervjuus väljendas Kurz skeptilisust koostöö üle paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) ja veel parempoolsemate parteide vahel Euroopa Parlamendis. ÖVP kuulub EPP-sse.

«Me ei taha anda Euroopa Liitu üle vasak- või paremäärmustele, me vajame selle asemel tugevat poliitikat tsentris,» sõnas ta.

Austrias on ÖVP koalitsioonis paremäärmusliku Vabadusparteiga (FPÖ) alates 2017. aasta lõpus peetud valimistest, kuid viimastel nädalatel on Kurz sattunud üha suurema surve alla, et ta mõistaks hukka mõnede FPÖ liikmete teod.

Kurz ütles intervjuus, et ta pooldab Euroopa Parlamendi saadikute Strasbourg'i ja Brüsseli vahel reisimise ja europarlamendi alalist baseerumist Belgia pealinnas.

Austria kantsler tahab ka vähendada Euroopa Komisjoni suurust ja lõpetada senise korra, kus iga liikmesriik saaks automaatselt ühe voliniku ametikoha.

«Praegu on rohkem volinikke kui vastutusalasid,» sõnas Kurz.

Austria kantsleri sõnul on Euroopa Komisjoni ladvikus vaja põlvkonna vahetumist ja uut poliitilist suunda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles