Prantsusmaa keelab septembrist elektriskuutritega kõnniteel sõitmise (1)

Copy
Jalakäija ja elektriskuutriga liikleja Pariisi tänavatel.
Jalakäija ja elektriskuutriga liikleja Pariisi tänavatel. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Scanpix

Prantsuse transpordiministri teatel ei tohi alates septembrist riigi kõnniteedel elektriskuutriga enam sõita.

Jalakäijad on võrdlemisi äkitselt kõnniteedele tekkinud elektriskuutritega liiklejate peale pahased. Ainuüksi Pariisis on mitu firmat laenamas umbes 15 000 elektriskuutrit ning oodatakse, et aasta lõpuks on neid seal juba 40 000.

Transpordiminister Elisabeth Borne ütles päevalehele Le Parisien laupäeval avaldatud usutluses, et igaüks, kes sõidab alates septembrist kõnniteel elektriskuutri, mono- või kaksratta või hõljuklauaga saab 135 eurot trahvi.

Kõnniteede asemel peavad nad sõitma auto- või rattateel, et «jalakäijad poleks enam vastu seina surutud», lisas minister.

Isiklike transpordisõidukite tohutu populaarsus tekkis «väga ruttu ja pisut anarhilisel moel», lausus Borne.

Selliste liikumisvahendite kasutajad saavad need alates septembrist endaga kõnniteele kaasa võtta vaid juhul, kui nende mootor on välja lülitatud.

Elektriskuutriga kõnniteel sõitmise otsustas keelata ka Peruu ning nendega liiklemise reegleid asus jõuliselt ette kirjutama ka Berliin. Hispaania turismikeskus Barcelona on elektriskuutrite rentimise täielikult ära keelanud.

Elektriskuutrite ja muude sarnaste elektriliste liiklusvahendite suurem menu algas Ühendriikides 2017. aastal. Veebruaris näitasid USA tarbijakaitse ameti andmed, et patarei jõul liikuvate elektriskuutrite kasutamise tõttu on viga saanud üle 1500 inimese.

Pariisi linnapea Anne Hidalgu avaldas juba aprillis meetmed, mille eesmärk on kaitsta elektriskuutrite eest jalakäijaid, eriti vanureid ja lapsi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles