Tsüklon Fani ohvrite arv Indias ja Bangladeshis kerkis 42-ni

Copy
India mehed üleujutatud tänaval.
India mehed üleujutatud tänaval. Foto: EPA/Scanpix

Indiat ja Bangladeshi räsinud tsüklon Fani on nõudnud vähemalt 42 inimese elu; mõlema riigi päästeteenistused püüavad parandada veevarustust ja tormist kahjustada saanud teid. 

Kakskümmend üheksa inimest hukkus India idaosariigis Odishas ja 13 Bangladeshis. 

Kokkuvõttes on inimohvreid murdosa varasemate tsüklonitega võrreldes, mille eest on mõlema riigi võimud ÜRO-lt kiita saanud.

Tsüklon Fani, mille tuulte kiirus küündis kuni 200 kilomeetrini tunnis, tuuseldas Odishat reedel. Edasi Bangladeshi liikudes nõrgenes Fani  troopiliseks madalrõhkkonnaks.

Kakskümmend üks inimest sai surma hindude pühas linnas Puris, ütles Odisha päästetööde juht Bishnupada Sethi.

«Me püüame tuvastada ohvrite isikuid, ent kuna sideliinid on kahjustada saanud, võtab see aega,» märkis Sethi AFP-le.

Bangladeshis hukkus kuus inimest välgutabamusest, lausus kriisiteenistuse ametnik Golam Mostofa. Veel kuus inimest sai surma langevate puude või kokkuvarisenud seinte all.

Tormituuled murdsid tuhandeid puid ja mobiilimaste ning rebisid majadelt katuseid. Paljud majapidamised on nüüdseks kolm päeva elektrita. 

Odisha peaminister Naveen Patnaik teatas, et hädalistele antakse raha ja riisi. Tema sõnul saavad mõned kogukonnad 15 päeva vältel valmistoitu. 

Fani oli esimene tsüklon, mis viimase 43 aasta jooksul on suvel Bengali lahe rannikut tabanud, ning viimase 150 aasta vältel alles kolmas, märkis minister. Tavaliselt jõuavad tormid sellesse piirkonda oktoobris ja novembris. 

Odisha osariigis evakueeriti tormi teelt 1,2 miljonit inimest, Bangladeshis viidi varjenditesse 1,6 miljonit elanikku, ütlesid ametnikud AFP-le.

Tõusuvesi purustas Bangladeshis tammid ja ujutas üle vähemalt 36 küla, tormis purunes üle 2000 elumaja. 

Bangladeshi suurematel jõgedel on laevaliiklus peatatud, kuid väiksematel paadid sõidavad ja inimesed on hakanud kodudesse naasma.

India meteoroloogiaamet teatas Twitteris, et Fani on nõrgenenud. Tuule kiirus on aga veel ligi 20 meetrit sekundis ning Lääne-Bengali osariigis kallab paduvihma.

Osariigi pealinnas Kolkatas toimetati 5000 madalamate piirkondade ja varisemisohus majade elanikku ohutumasse kohta.

Kolkata ja Odisha pealinna Bhubaneswari lennujaamad on taas avatud.

Peaminister Narendra Modi, kes loodab käimasolevate valimistega uue ametiaja kindlustada, teatas, et külastab esmaspäeval Odisha osariiki.

Ida-Indias ja Bengali lahel on tsükloneid sageli, Odisha osariigis sai 1999. aastal tormis surma 10 000 inimest.

Tänavu päästsid paremad prognoosid ja varajane evakuatsioon osariigi halvimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles