Trump ähvardas Hiinat uute tollidega, kaubanduskõnelused on laiali lagunemas

Rait Piir
, reporter
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Drew Angerer / AFP

USA president Donald Trump säutsus pühapäeval Twitteris, et tema kannatus hakkab kaubanduskõnelustel Hiinaga katkema ja ähvardas kehtestada täiendavad tollid, kui lepet lähimal ajal ei sünni. Hiina kaalub kõneluste katkestamist.

Trump ähvardas järgmisest reedest tõsta tervele hulgale Hiina kaupadele seni kehtinud 10-protsendise imporditolli 25 protsendi peale. Lisaks lubas ta maksustada veel täiendavalt 325 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupu. «Kaubanduskõnelused edenevad liiga aeglaselt, sest nad üritavad paremat tehingut saada. Ei!» säutsus president Twitteris.

Mõlemad riigid on viimastel nädalatel teada andnud, et nad on jõudnud kaubanduskõnelustega lõpusirgele ja lepe on silmapiiril. Tuleval kolmapäeval peaks Washingtoni saabuma suur Hiina kaubandusdelegatsioon ning paljud analüütikud on näinud seda kui märki kõneluste lõppvaatusest. Nüüd kaalub Hiina mõnedel andmetel aga visiidi katkestamist ja läbirääkimiste pooleli jätmist.

Trump ütles alles reedel ajakirjanikele, et kõnelused Hiinaga sujuvad hästi ning «ajalooline» lepe on käeulatuses. USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles möödunud nädalal, et kahe riigi esindajad on pidanud «produktiivseid kohtumisi.» Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow ütles pühapäeval väljaandele Fox News, et presidendi säuts oli hoiatus ja tema kannatusel on piirid.

Analüütikute Hinnangul on Trumpi pühapäevane säuts aga katse võita kodumaal populaarsust. Kui kaks osapoolt jõuavad järgmisel nädalal kokkuleppele, siis jääb Trumpi valijatele mulje, et see juhtus tänu presidendi jõulisele poliitikale. Sellisel juhul on tegu väga suure riskiga, sest hiinlased ei allu tavaliselt survele ning solvuvad kergesti. Samas on Trump minevikus korduvalt öelnud, et tema pärast võiks jääda see lepe ka sündimata.

Trump kehtestas mullu septembris 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele 10-protsendise tolli ja lubas tõsta selle jaanuaris 25 protsendi peale. Tollide tõstmine jäi siiski ära, sest kaks osapoolt hakkasid pidama kaubanduskõnelusi. Paljud Hiinas äri tegevad USA ettevõtted on öelnud, et Trumpi poliitika karistab eelkõige USA tarbijat.

Aasia aktsiaturud läksid esmaspäeval tugevasse langusesse. Hong Kongi Hang Seng indeks langes 3,7 protsenti ja Shanghai Composite langes 5,3 protsenti. USA börsipäev pole veel alanud, kuid tõenäoliselt kukuvad suuremad indeksid ka seal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles