Kuus nõuannet, kuidas oma lemmikut kuuma eest kaitsta

Copy
Foto: PetCity

Soojad suveilmad pole enam kaugel, seega on hea aeg mõelda sellele, kuidas kaitsta oma koera ülekuumenemise eest.

Koertel ei ole higinäärmeid, mistõttu saavad nad palavust leevendada lõõtsutades ehk kiirelt suu kaudu hingates. Sellest sageli aga ei piisa, et ülekuumenemist vältida. Koera normaalseks kehatemperatuuriks peetakse 39 kraadi. Kui see tõuseb 41 kraadini, võivad looma organid lakata töötamast. Järgnevalt on välja toodud mõned nõuanded, kuidas looma ülekuumenemist vältida.

1. Tekita loomale varjualune

Kui koer veedab palju aega õues, loo talle varjualune, kuhu päikese eest peitu pugeda. Samuti võid oma lemmikule tema isikliku basseini seada. Kindlasti pane talle varju veeanum ning vaheta vett tavalisest sagedamini. Kui lemmik on toas, proovi aknad kinni katta nii, et päike tuppa ei pääseks. Jahutamiseks võid ruumi lisada märja rätiku, kuigi tänapäeval on juba üsna palju erinevaid jahutavaid kehamähiseid, veste ja spetsiaalseid matte, mida on mugavam kasutada.

2. Ära jäta looma autosse!

Mitte mingil juhul ei tohi kuumade ilmadega looma pargitud autosse jätta, isegi mitte varjulisse kohta avatud akendega. Kui väljas on üle 20 kraadi sooja, võib pargitud autos temperatuur tõusta kuni 49 kraadini. Loom kuumeneb inimesega võrreldes kiiremini, seega piisab ainult mõnest minutist, et koeral eluohtlik seisund tekiks. Kui aga näed kuuma ilmaga parklas seisvat autot, kuhu on koer üksinda jäetud, tasub koheselt häirekeskusesse helistada. Nemad saavad auto numbrimärgi järgi omaniku tuvastada ja temaga ühendust võtta.

3. Lase koeral end veekogus jahutada

Kuuma ilmaga pole kusagil parem olla, kui mere ääres. Sinna on hea ka oma lemmik kaasa võtta, kuid kui sa ei ole kindel, et koer saaks rannas varjuda, jäta ta parem koju. Kui saad talle aga varju võimaldada, lase tal võimalikult palju puhata. Mängida eelistage pigem vees, mitte liival lauspäikese käes. Loomapoodides on küllaltki suur valik erinevaid mänguasju, millega just vees lustida. Siiski on koeri, kellele on ujumine tõeline katsumus. Esiteks seepärast, et kui looma sageli ei ujutata, võivad tema ujumisoskused olla alla keskmise või täiesti olematud. Teiseks: oma kehaehituse tõttu on koerad ujudes kogu aeg samas asendis, mistõttu ei saa nad väsimuse korral sügavamas vees jalgu maha panna nagu inimesed seda saavad. Nii võivad nad uppumisohtu sattuda. Sel juhul on suureks abiks koertele mõeldud päästevestid.

4. Anna koerale puhkust

Olenemata kasvust, tõust, karva pikkusest või vanusest ohustab kuumarabandus kõiki koeri. Eriti suures ohus on aktiivsed koerad ja töö- või jahitõud, näiteks spanjelid, karjakoerad ja retriiverid. Kuuma ilmaga tuleks lasta neil võimalikult palju puhata. Kui aga on näha, et koeral on energiat üle ja ta vajab tegevust, vii ta ujuma. Või kui plaanid ikkagi pikemat jalutuskäiku, eelista jahedamat aega, näiteks varahommikut või hilisõhtut, kui päike on loojunud ja maapind jahtunud. Kindlasti võta kaasa pudel vett ning tehke aeg ajalt ka pause. Kuna loom ei oska plastikpudelist ise juua, eelista spetsiaalselt loomale mõeldud jooginõud.

5. Vesi, vesi ja veel kord vesi

Ainuüksi väike veekogus teeb imet. Võimalda koerale ligipääs puhtale veele ja kontrolli võimalikult tihti, et anumas vett oleks. Vali anumaks selline nõu, mida ei saa ümber ajada ja pane see varju. Siiski on oluline, et looma ei tohi jooma sundida, sest nii võib vesi talle kopsu sattuda. Kui mingil põhjusel koer juua ei taha, aga paistab, et tal on palav ja halb olla, proovi veega tema keelt niisutada.

6. Jäine gurmee

Erinevaid nippe, kuidas oma lemmikut kuumal perioodil jahutada, on veelgi. Kuna koerale meeldib kõik see, mis ühendab söömise ja mängu, paku oma lemmikule külmutatud puuvilju, konservi või lihtsalt jääd. Võid talle anda ka isetehtud jäätist. Selleks täida väike vorm konservtoidu ja veega ning pista jääkülma – nii lihtne see ongi. Põnevuse lisamiseks sega konservi hulka vastavalt looma maitsele erinevaid marju, aed- ja juurvilju. Nii ei ole jäätis mitte ainult jahutav, vaid ka tervislik. Püüa siiski jälgida, et koer liiga suurt kogust korraga ei sööks, kuna suur kogus jäist toitu võib looma magu ärritada.

Õnneks ei ole koerte ülekuumenemise märke keeruline märgata ja seetõttu on õige tegutsemise korral võimalik ka ruttu reageerida. Kui lemmik hakkab raskelt hingama, lõõtsutab ja muutub loiuks, anna talle kohe vett ja vii ta varju. Kui sellele lisaks tekivad tal krambid, oksendamine ja kõhulahtisus, helista koheselt veterinaarile. Lisaks võivad ülekuumenemisest märku anda ka palavik, siniseks/erepunaseks muutunud igemed ja keel ning sülje liigne eritumine. Kuid kui eelnevate nõuannete põhjal kuumadeks ilmadeks ette hakata valmistuma, saab looma kuuma eest juba varakult ka kaitsta.

Copy
Tagasi üles