Panama saab sotsiaaldemokraadist presidendi

Copy
Panama presidendivalimised võitnud Laurentino Cortizo.
Panama presidendivalimised võitnud Laurentino Cortizo. Foto: Reuters/ScanPix

Panama presidendivalimised võitis sotsiaaldemokraadist endine põllumajandusminister Laurentino «Nito» Cortizo, kes edestas napilt parempoolset Romulo Roux'd, teatas riiklik valimiskomisjon.

Kui loetud olid 92,5 protsendi valimisjaoskondade hääled, toetas Cortizot 33,08 ja Roux´d 31,06 protsenti valijaist. Kolmanda tulemuse saavutas 19,34 protsendiga sõltumatuna kandideerinud advokaat ja ajakirjanik Ricardo Lombana. 

«Olen väga õnnelik. Me võitsime. Nüüd tuleb riigina jõud ühendada,» ütles Cortizo (54) ajakirjanikele. 

Valimiseelsed küsitlused andsid Cortizole lähima vastaskandidaadi eksvälisminister Roux´ ees kümneprotsendise edumaa. 

Cortizo vahetab presidendi ametikohal välja Juan Carlos Varela, kelle populaarsus on viimasel ajal olnud languses leige majanduse, elukalliduse tõusu, korruptsiooniskandaalide ning kriiside tõttu tervishoiu- ja õigussektoris. 

Panama põhiseaduse kohaselt saab president ametis olla ühe viieaastase ametiaja. 

Uuel presidendil tuleb manööverdada Hiina ambitsioonide ja Ühendriikide huvide vahel regioonis. Viimane valvab kiivalt oma traditsioonilise huvisfääri ja strateegilise Panama kanali üle, läbi mille liigub viis protsenti maailma kaubandusest. 

Kuigi Washington loovutas suvereniteedi kanali üle 1999. aasta 31. detsembril Panamale, on see Washingtoni jaoks ülitähtis teema. 

Valimistel osales ligi 73 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Lisaks presidendile valisid panamalased 71 parlamendiliiget, 81 meeri ja 700 kohalikku seadusandjat. 

Tegemis oli kuuendate presidendivalimistega pärast seda, kui USA 1989. invasiooniga kukutati diktaator Manuel Noriega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles