Galerii ja video: esitleti raamatut «Eesti välispoliitika 100 aastat»

Copy

9. mail toimus välisministeeriumis Vahur Made (1971-2017) «Eesti välispoliitika 100 aastat» raamatuesitlus. Raamatust ning välispoliitikast rääkisid Urmas Paet ja Ekke Nõmm, vestlust juhtis Evelyn Kaldoja. 

«Mul on hea meel, et raamatu «Eesti välispoliitika 100 aastat» esitlus toimub täna välisministeeriumis, ainsas Eesti riigiasutuses, mis on töötanud vaheaegadeta 100 aastat ja ei lakanud eksisteerimast nõukogude okupatsiooni ajal,» sõnas välisminister Urmas Reinsalu. «Diplomaadid, kelle tegevustele selle raamatu sündmused on suuresti ehitatud, on alati olnud ja on ka tänase päevani meie riigikaitse esimeseks liiniks. Riigi julgeoleku ja rahvusvaheliste suhete stabiilsuse tagamine on meie välispoliitika üks suurimaid eesmärke,» rõhutas ta. «Täna ja siin, selle teose esitlemisega, on meil au mälestada pikaaegset rahvusvaheliste suhete eksperti Vahur Madet, kelle elutöö võtab see teos ka kokku.»

«Kuigi sada aastat tagasi pidime võitlema oma iseseisvuse eest relvade abil, on oskus olla diplomaatiline alati olnud Eesti selja taga tugevaks tagalaks. Seda näitab ka Vahur Made raamat, mis on ühtlasi kummardus nendele inimestele, kes tarkuse ja tasakaalukuse abil on osanud välispoliitilist raskusjõudu kallutada Eestile soodsas suunas,» ütles EV 100. aastapäeva juhtrühma esimees Toomas Kiho.

«Eesti välispoliitika 100 aastat. Esimesest välisdelegatsioonist Euroopa Liidu eesistumiseni» autor Vahur Made käsitleb Eesti välispoliitikas viimase saja aasta jooksul aset leidnud muutusi ja liikumisi. Tähelepanu all on Eesti kahepoolsed suhted paljude riikidega – naabritega Põhja- ja Baltimaades, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaaga ning samuti riikidega Euroopast kaugemal, Ameerika Ühendriikidest Hiinani.

Suunavalikut analüüsides vaadeldakse, mil määral on väikeriigil nagu Eesti võimalik mõnele suurjõule toetuda ja sellest toetusest loobuda. Raamatu sisu ei piirdu üksnes Eesti välispoliitikaga. Lugejani tuuakse rahvusvaheline taust, mis on Eesti välispoliitikat mõjutanud ja suunanud ning sundinud tegema ka selliseid valikuid, mis mõnes teises ajastus ja kontekstis oleksid tundunud võimatud.

Ülevaatesari on sündinud EV100 raamatusarja kolleegiumi (Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari) kaasabil ning ilmub EV100 juhtkomitee ja Postimehe kirjastuse (Post Factumi) koostöös aastail 2018–2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles