3 nõuannet, kuidas kergemini otsuseid langetada

Naine
Copy
Foto: Lucas Pezeta / Pexels

Kui sul võtab otsustamine alati meeletult aega ja kahtled ka veel pärast otsuse langetamist, kas see ikka oli õige otsus, proovi neid kolme taktikat. 

Waterloo ülikooli uuringu kohaselt on väga tavaline nähe, et inimesed, kes keskenduvad väga tõsiselt täiusliku otsuse langetamisele, hakkavad uuesti juurdlema nende võimaluste üle, mille nad olid enne välistanud. Hirm võimalikku varianti välistada viib aga sageli frustratsiooni ja kahetsuseni, ütlevad teadlased. Mitte otsuse tagajärg, vaid otsustamise protsess ise on see, mis mõjub meie heaolule ja tervisele. Sotsiaalpsühholoogia professori Jeff Hughesi sõnul pole tagajärjeks ainult see, et inimene ei suuda rõõmu tunda oma otsuse üle, vaid tal areneb pikas plaanis ka tõsiseltvõetav depressioon. 

Selle vältimiseks on kolm nõuannet, kuidas tulevikus kergemini otsuseid langetada: 

1. Just enne tähtsaid otsuseid tuleks kõikvõimalikud stsenaariumid läbi mängida, kuid sealjuures ära unusta kunagi ka oma kõhutunnet kuulamast ja seda usaldamast. Kui miski tundub hea, siis otsusta ja jää sellele kindlaks. 

2. Vähemtähtsate otsuste tegemisel tuleks otsustada sellise võimaluse kasuks, mis on «piisavalt hea». Mõtle, mis oleks see miinimum, mis teeks sind õnnelikuks ja langeta otsus, mis ulatub sellest õnnest veidi kaugemale. Otsusta selle kasuks ja ära rohkem selle üle enam mõtle — sa raiskad ainult oma aega. 

3. Pane endale ajalimiit. Need inimesed, kellele on otsustamine raske, kalduvad otsustamisega laialt aega viitma. Anna endale näiteks 30 minutit, et leida soodsaim lend järgmiseks puhkuseks ja broneeri kohe. Nii oled sa ühe asja lõpule viinud ja võid järgmistele asjadele keskenduda. 

Allikas: Freundin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles