Pompeo taunis Venemaa ja Hiina agressiivset käitumist Arktikas (1)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: AFP/SCANPIX

USA tugevdab kohalolekut Arktikas, et hoida kontrolli all Hiina ja Venemaa agressiivset käitumist ressursirikkas piirkonnas, ütles USA välisminister Mike Pompeo. 

Pompeo lausus enne Soomes toimuvaid kaheksa Arktika riigi kõnelusi, et piirkonna maavara- ja kalarohkus on teinud sellest globaalse võimuvõitluse ja konkurentsi areeni.

«See, et Arktika on metsiku loodusega paik, ei tähenda, et sellest peaks saama seadusetuse paik,» ütles välisminister. 

Ta mõistis hukka Arktika nõukogus vaatlejastaatusega Hiina katsed esitleda end «Arktika-lähedase» riigina. Pompeo viitas Pentagoni kartusele, et Hiina üritab luua Arktikas püsivat sõjalist kohalolekut, saates muu hulgas sinna tuumarünnakute heidutamiseks allveelaevad.

«On vaid Arktika riigid ja Arktika-välised riigid. Kolmandat kategooriat pole ning vastupidise väitmine annab Hiinale täpselt mitte midagi,» lausus Pompeo. Ta rõhutas, et Hiina tegemisi piirkonnas jälgitakse pingsalt.

«Hiina agressiivne käitumine mujal annab aimu sellest, kuidas ta Arktikat kohtleb,» lisas ta.

«Kas me soovime, et Põhja-Jäämeri muutuks uueks Lõuna-Hiina mereks, mida iseloomustab militariseeritus ja erinevad territoriaalnõudmised?» küsis ta.

Pompeo kritiseeris ka Venemaa sammei regiooni läbivatel uutel ja kiirematel kaubandusteedel, mis on muutumas jäävabaks.

«Kirdeväilas Moskva juba nõuab seadusvastaselt, et teised riigid paluksid läbimisluba ja välisriikide laevade pardal oleksid Vene merepiloodid. Lisaks ähvardab ta sõjalise jõuga nad põhja lasta, kui nad ei allu,» lisas Pompeo.

«Need provokatiivsed sammud on osa Venemaa agressiivse käitumise mustrist Arktikas.»

Pompeo sõnul kavatseb USA tugevdada oma julgeolekualast ja diplomaatilist kohalolekut Arktikas. Osalt tehakse seda sõjaväeõppuste ja suurema sõjalise kohalolekuga ning USA jäämurdjate laevastiku ülesehitamisega.

Venemaa on varem öelnud, et Moskva sõjalised ja majanduslikud arendustööd Arktikas ei ohusta teisi riike.

«Me ei tee midagi peale riigi julgeoleku tagamise. Kõik, mis me Arktikas teeme, on suunatud sellele ja ainult sellele. Me ei ähvarda kedagi,» ütles välisminister Sergei Lavrov aprillis Arktika foorumil.

Arktika nõukogu kõrvalt kohtub Pompeo Lavroviga ning arutab Venezuelat, kus USA üritab võimult tõugata Moskva liitlast president Nicolás Madurot.

Pärast seda jätkab Pompeo oma Euroopa ringsõitu Ühendkuningriigis, Saksamaal ja Gröönimaal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles