Mnuchin: Trumpi maksudeklaratsioone demokraatidele ei anta

Copy
USA rahandusminister Steven Mnuchin.
USA rahandusminister Steven Mnuchin. Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / REUTERS / Scanpix Baltics

USA rahandusministeerium ei anna president Donald Trumpi maksudeklaratsioone kongressi esindajatekoja demokraatidele, ütles rahandusminister Steven Mnuchin eile.

Esindajatekoja maksukomiteel «puudub selleks legitiimne eesmärk», mis tähendab, et USA rahandusministeeriumil ei ole volitusi avaldada Trumpi ja tema äride maksuandmeid, ütles Mnuchin kirjas komitee esimehele.

Mnuchini keeldumine suurendab veelgi õiguslikku kokkupõrget presidendi ja demokraatide vahel, kellel on nüüd esindajatekojas enamus.

Komitee palus eelmisel kuul USA maksuametilt Trumpi ja kaheksa tema äriimpeeriumi firma maksuandmeid.

Mnuchin lasi aga komitee seatud 23. aprilli tähtaja mööduda, nimetades taotlust «enneolematuks» ja hoiatades, et see tekitab põhiseaduslikke küsimusi ja seab ohtu maksumaksja privaatsuse.

Rahandusminister ütles esmaspäeval, et langetas otsuse pärast konsulteerimist justiitsministeeriumiga.

«Ma teavitan teid nüüd, et ministeerium ei saa seaduslikult komitee taotlust täita,» ütles Mnuchin kirjas maksukomitee esimehele Richard Nealile.

Trump murdis 2016. aasta valimistel pikaaegset tava, mille järgi presidendikandidaadid avalikustavad oma maksuandmed. Seda on teinud enamus presidente alates 1970-ndatest, ehkki seadusega seda ei nõuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles