USA kehtestab Hiinale uued tollid, süüdistab Pekingit lubadustest taganemises

Rait Piir
, reporter
Copy
USA rahandusminister Steven Mnuchin ja kaubandusesindaja Robert Lighthizer.
USA rahandusminister Steven Mnuchin ja kaubandusesindaja Robert Lighthizer. Foto: ANDY WONG / AFP

Võimalus, et kahe maailma suurima majanduse vaheline kaubandussõda leiab peatselt lõpu, kahanes veelgi esmaspäeval, mil USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer kinnitas, et reedel kehtestatakse tõepoolest Hiinale uued tollid. Lighthizer süüdistas Hiinat kaubandusläbirääkimistel antud lubadustest taganemises.

USA on kehtestanud 10-protsendise imporditolli umbes 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele ning Hiina on vastanud omapoolsete tollidega Ühendriikide impordile. Alates reedest hakkab Lighthizeri sõnul kehtima samadele kaupadele aga 25-protsendine toll, mis võib teha lõpu paljude ettevõtete ja aktsiakauplejate lootustele, et nüüdseks pea 10 kuud kestnud kaubandussõda saab viimaks läbi. Lighthizer ütles meediale, et Hiina esindajad on taganenud mitmetest varem tehtud lubadustest ning ameeriklaste kannatus on katkemas.

Trump ähvardas pühapäeval Twitteris maksustada peaaegu kõik Hiinast imporditavad kaubad, põhjustades nii üksjagu kaost maailma finantsturgudel, kus valdavalt eeldati, et kaubanduskõnelused lähevad hästi. Börsid läksid esmaspäeval valdavalt teravasse langusesse ning Shanghai aktsiaturul toimus suurim ühepäevane langus pärast 2016. aastat. Tugevasse langusesse läks ka USA börs, kuid suurematel indeksitel õnnestus päeva lõpuks siiski mõnevõrra taastuda. S&P 500 langes päeva lõpuks 0,4 protsenti ja Nasdaq 0,5 protsenti.

USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles esmaspäeval, et kõnelused läksid veel möödunud nädalal toimunud Pekingi visiidi ajal sujuvalt, kuid nädalavahetusel esitasid Hiina ametnikud soovi arutada ümber mitmed seni kokkulepitud punktid. Mnuchin ei avaldanud täpselt, mida hiinlased muuta tahtsid, kuid tema sõnul tähendas see USA jaoks suurt tagasilööki.

Neljapäeval saabub Washingtoni suur Hiina kaubandusdelegatsioon, mis koosneb üle 100 ametnikust. Delegatsioon pidi algselt saabuma kolmapäeval, kuid Peking kaalus pühapäeval pärast Trumpi säutse kõneluste sootuks katkestamist. Lighthizeri sõnul on Hiina esindajad teretulnud ning kaubanduskõnelused jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles