Poolas vahistati neitsi Maarjale vikerkaarekarva nimbuse maalinud naine (17)

Copy
Plakatid, kus kuulsa Częstochowa Musta Madonna pühasära oli maalitud vikerkaarevärvidesse, ilmusid Płocki tänavatele aprillis.
Plakatid, kus kuulsa Częstochowa Musta Madonna pühasära oli maalitud vikerkaarevärvidesse, ilmusid Płocki tänavatele aprillis. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Poolas vahistati usu solvamises kahtlustatuna naine, keda seostatakse riigi keskosas asuvas Płocki linnas ringlema hakanud plakatitega neitsi Maarjast, kus tema pühasära oli maalitud vikerkaarevärvidesse.

Poola siseminister Joachim Brudziński teatas Twitteris, et üks inimene on võetud vahi alla Częstochowa neitsi Maarja rüvetamise pärast.

Ka Płocki politsei pressiesindaja kinnitas, et väidetav rikkumise tõttu on kinni peetud 51-aastane naine.

Naisterahvas oli viibinud välismaal, kuid tema naasmise järel otsis politsei naise kodu läbi ning leidis sealt kümneid pilte, kus neitsi Maarjat oli kujutatud geikogukonna sümboliks saanud vikerkaarevärvilise nimbusega.

Amnesty International ütles, et Płockis kinni peetud naine on nende aktivist Elżbieta Głuszcz, kuid talle esitatud süüdistus ei vasta tõele.

Częstochowa Must Madonna on tuntud Bütsantsi ikoon, mis asub ÜRO kultuuripärandi nimistusse kuuluvas Jasna Góra kloostris, mis on üks Poola olulisemaid katoliku pühapaiku.

Usuliste tunnete haavamine on Poola karistusseadustiku kohaselt kriminaalkuritegu. Süüdimõistmise korral võib naist oodata kuni kahe aasta pikkune vangistus.

Siseminister Brudziński kirjeldas aprillis, kui plakatid tänavatele ilmusid, neid kui kultuurilist barbaarsust. «Vabadusest ja tolerantsusest lugude jutustamine ei anna kellelegi õigust solvata usklike tundeid,» teatas minister.

Poolat valitsev parempoolne Õiguse ja Õigluse partei (PiS) püüab parasjagu Euroopa Parlamendi valimiste eel mobiliseerida oma valijaid väidetega, et riiki on üle võtmas lääne liberaalsed väärtused.

«Me oleme silmitsi otsese rünnakuga pere ja laste vastu – laste seksualiseerimine, kogu seksuaalvähemuste liikumine, sooküsimused,» lausus PiSi juht Jarosław Kaczyński aprillis. «See on sissetoodud, aga praegu need tõesti ähvardavad meie identiteeti, meie rahvast, selle püsimist ja seeläbi ka Poola riiki.»

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles