Hollandi rahandusminister: Brexiti ajastu EL-i ähvardab lagunemine (1)

Copy
Hollandi rahandusminister Wopke Hoekstra.
Hollandi rahandusminister Wopke Hoekstra. Foto: Federico Pestellini / www.imago-images.de / Scanpix

Euroopa Liit on Brexiti ajastul silmitsi lagunemise ohuga, hoiatas Hollandi rahandusminister Wopke Hoekstra täna.

«Kibe tõsiasi on see, et meil on liit, millest osa rahvastikust, eriti Loode-Euroopas, tahab lahkuda,» rääkis ta kõnes Berliinis.

Hoekstra märkis, et Norra ja Šveits ei ole blokiga liitumisest huvitatud, samas kui Taani ja Rootsi on tõrjunud ühisvaluuta vastuvõtmist.

«Ühendkuningriigist on nüüd saanud Euroopa Liidu kõige traagilisem peatükk. Suuruselt teine majandus ja olulisim geopoliitiline jõud Euroopas tahab liidust lahkuda,» nentis ta.

Ta hoiatas, et need, kes ootavad mandril tulevikku ilma kapriissete brittideta, ei saa aru sellest, kes on olukorra tegelik võitja.

«See ei ole võit Londoni ega Berliini või Pariisi jaoks, Haagist rääkimata. See on Moskva ja Pekingi võit,» märkis Hoekstra.

Ta lisas, et kui Euroopa Liit ei suuda inspireerida kõige paremaid ja targemaid ning «kaotab headuse jõu nagu Ühendkuningriik, siis on meie liidul tõsine probleem».

Kõnes Humboldti ülikoolis tegi rahandusminister ka üleskutse tegeleda enam Euroopa Liidu ühise julgeoleku, kliimapoliitika ja innovatsiooniga nagu tehisintellekt, nanotehnoloogia ja biotehnoloogia.

«Ka geopoliitilises mõttes ei suuda meie manner moodustada ühist rinnet,» lausus ta.

Euroopal ei ole õnnestunud leida ühist positsiooni Süüria sõjas ja pole suutnud reageerida «jaga ja valitse strateegiale, mida kasutavad Euroopa vastu teised, olgu need Peking või Moskva».

Maailma suurima kaubandusühendusena «peab Euroopa suutma võtta osa jõupoliitikast», rääkis Hoekstra ja hoiatas, et «me oleme tunnistajaks uue maailmakorra saabumisele».

«EL-il on mängida oluline roll. Aga me peame selle endale aktiivselt võtma,» lausus ta. «Me ei saa lihtsalt istuda ja omavahel vaielda, samal ajal kui teised haaravad endale võidu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles