Fotod: Tartu kesklinnas pesitsenud pardi munadest koorus kümme tibu

Kristel Kaljuvee
, tegevtoimetaja
Copy
Koorunud pardipojad.
Koorunud pardipojad. Foto: Jürgen Puistaja

Täna öösel koorus Tartu kesklinnas Turu tänava McDonaldsi läheduses pesitsenud pardi munadest kümme tibu. Mitmel varasemalgi aastal seal samas mune haudunud ja avalikkuse tähelepanu nautinud pardimamma jaoks oli see eriti rikas aasta: varem on tibusid koorunud kaks või kolm, vahel aga mitte ühtegi.

Eesti Loomakaitse Liidu Tartumaa piirkonnajuhi Kristi Metsa sõnul koorusid kõik kümme muna, mida part haudus. «Vahel on rebased või varesed pesa kallal käinud, aga tundub, et seekord läks kõik õnneks,» ütles ta.

Kristi Metsa soojendas pardipoegi kilpkonnadele mõeldud soojalambi all.
Kristi Metsa soojendas pardipoegi kilpkonnadele mõeldud soojalambi all. Foto: Jürgen Puistaja

Loomakaitsjad jõudsid pesa juurde täna kell 11 hommikul. Mõned tibud olid siis veel märjad. «See tähendab, et koorumine oli üsna pikk protsess, pojad olid samuti erineva suurusega,» selgitas Metsa.

Loomakaitsjad otsustasid kohe tegutseda ja pardipere ohutusse kohta toimetada. Vastasel juhul võtnuks pardimamma paari tunni möödudes niikuinii ohjad enda kätte ning juhtinuks tibud läbi tiheda liikluse Emajõe poole.

Nüüd aga elavad nad botaanikaaia tiigis, kus Metsa sõnul on neil ellu jäämiseks suuremad šansid kui Emajões. Sinna on linnas pesitsenud parte ja nende tibusid ka varem viidud.

Kristi Metsa tahab inimestele südamele panna, et parte ei tohi saiaga sööta. Vaatamata selle sõnumiga siltidele, mille McDonaldsi töötajad pesa juurde püsti panid, oli Metsa sõnul ilmselge, et parti oli saia ja kiirtoiduga kostitatud. «Transpordipuuri pannes oli pardiemal kõht lahti, ta kakas terve puuri kaks korda täis ja läks nii paanikasse, et muljus kolme nõrgemat tibu, nad peaaegu surid,» rääkis Metsa.

Tibud soojalambi all.
Tibud soojalambi all. Foto: Jürgen Puistaja

Loomakaitsjad kiirustasid botaanikaaia troopikamajja, kus kannatada saanud tibud sooja vee all puhtaks pesti ja siis kilpkonnadele mõeldud soojalambi alla kosuma pandi. Seal toibusid nad mõne tunni möödudes.

Kui aga pardiema kõigi oma kümne tibuga tiiki läks, selgus peagi, et kolm poega on omal käel hakkama saamiseks veel liialt nõrgad. Neid turgutab Kristi Metsa nüüd oma kodus soojalambi all. Mõne päeva möödudes peaksid nad aga ema juurde tagasi pääsema.

Pardipere leidis uue kodu botaanikaaia tiigis.
Pardipere leidis uue kodu botaanikaaia tiigis. Foto: Jürgen Puistaja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles