«Tahkuna Briis» tuleb jälle, parem kui varem

Kultuuritoimetus
Copy
Tahkuna Briis
Tahkuna Briis Foto: Erakogu

Tahkuna tuletornis ja selle ümber toimub 6. juulil järjekordne kultuurifestival «Tahkuna Briis». Juba neljandat korda aset leidev sündmus toob Tahkunasse kokku muusikuid nii saarelt kui mandrilt ja aset leiab kunstiprogramm Tahkuna tuletorni sees ja ümber astuvad üles Faun Racket, Mauno Meesit, Lauri-Dag Tüür ja Valev Sein koos Raul Kelleriga.

«Nagu ikka, nii on ka see aasta tunne, et festival tuleb parem kui eelmine,» ütleb peakorraldaja Tõnu Laasi. Pole ka ime: esinejate nimekiri on küll lühike, kuid pakub meeliülendavat kogemust igale alternatiivmuusikaga sina peal olijale. «Eks me püüame oma asja ajada järjest professionaalsemalt, säilitades seda intiimset õhkkonda, mis meile endale meeldib. Loodame, et oleme taas suutnud selle kesktee leida.»

Muusikalise peaesinejana astub üles Faun Racket, kes pärast kaheaastast pausi taas kontserdi annab. Bändi jõujooned põimuvad melodramaatiliste vokaalide ja tumeda bassimuusika ümber. Nagu kollektiiv ise end defineerib – «linnafauna hääled ja biit, mis on su südamele hea». Bändil ilmus sügisel lühialbum «Occident Express».

Nagu peaesinejagi, ei vaja Mauno Meesit ja Lauri-Dag Tüür instrumentaal- ja elektroonilise muusika austajatele erilist tutvustamist. Mõlemad tegutsevad nii heliloojate kui muusikutena. Meesit esitab minimalistlikke instrumentaale ja minoorseid laule, kasutades effektiplokke, 1940ndate mikrofone ja poognaga mängitud kitarre. Tüür aga viib live-elektroonika ja kitarriga ruumikatele helimaastikule.

Kontsertõhtu avab Hiiumaa oma kunstilegend Valev Sein, kes koos Raul Kelleriga esitab muusikalis-kunstilise performance’i.

Igal aastal on Tahkuna briisi raames aset leidnud ka kunstiprogramm: kontserdipaika rikastab Vaikla kunstiperekonna juhitud Kordoni residentuuriprogramm. Lisaks pakub silmailu ja mõtteainest fotograafide ühisnäitus «Bussielu».

«Bussis või haagises elamine kogub populaarsust kõikjal maailmas. Hoolimata sellest, et Eestis saab seda teha vaid mõned kuud aastas, on sedalaadi minimalistliku elustiili austajaid aina enam,» kommenteerib näituse idee autor ja festivali korraldaja Laura Noodapera. «Juhtumisi teevad need samad inimesed väga häid pilte, seda siis kas hobi korras või lausa põhitegevusena. Kogusime mõned neist kokku ja jagasime seinapinna võrdselt ära. Kes mis pilte näidata otsustab ning kuidas need vormistab, seda näeb juba näitusel.»  Oma pilte eksponeerivad 10 inimese hulgas ka rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti fotograafid Renee Altrov, Tõnu Tunnel ja Ken Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles