Uus-Meremaa mošeetulistaja käis mullu Lätis sõjaajalugu uurimas (1)

Copy
Uus-Meremaa mošeeründaja Brenton Tarrant kohtus.
Uus-Meremaa mošeeründaja Brenton Tarrant kohtus. Foto: AFP/SCANPIX

Uus-Meremaal Christchurchis kahes mošees märtsi hakul 51 inimest tapnud terrorist Brenton Tarrant külastas eelmisel aastal ka Lätit ning oli erakordselt huvitatud riigi sõjaajaloost.

Läti Riiklik Julgeolekuteenistus on Tarranti tegevusest lõunanaabrite juures teinud kokkuvõtte, kirjutas TVNET viitega Läti TV3-le.

«Esialgse info kohaselt oli ta äärmiselt huvitatud sõjaajaloost. Läti on sõjaajaloohuvilistele põnev koht, võttes arvesse meie ajaloolist pärandit,» rääkis julgeolekuteenistuse asejuht Ēriks Cinkus.

Tarranti tegevuse uurimine Lätis on osa suuremast, mitut riiki hõlmavast kaardistusest, millega püütakse selgeks teha, kus terrorist Euroopas reisis ja mida ta siin tegi.

«Meil on nimekiri kohtadest, kus see isik Lätis viibis, me kontrollime seda teavet ning jagame partnerteenistustega, nii et me saaks kokku täieliku pildi,» lisas Cinkus.

Muuseas viibis Tarrant ka Kesk-Lätis Salduse väikelinnas, kus ööbis Demiansi hotellis.

«Ma ise ei olnud sel ajal Lätis, aga Salduses ja ka meie hotellis käisid julgeolekutöötajad, kes kogusid infot ja vestleseid töötajatega. See on kõik, mida mina asjast tean,» rääkis Demiansi hotelli omanik Aldis Vanadziņš.

Tarrant viibib praegu Uus-Meremaal kõrgendatud julgeolekuga vanglas ning kohtunik on palunud korraldada talle psühhiaatrilise ekspertiisi. Järgmine kohtuistung terroristi üle peaks peetama tuleval kuul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles