Trump lubas kaubandussõda Hiinaga jätkata

Rait Piir
, reporter
Copy
Donald Trump neljapäeval peetud kihutuskõnel Floridas.
Donald Trump neljapäeval peetud kihutuskõnel Floridas. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

USA president Donald Trump ütles kolmapäeval Floridas peetud poliitilisel kihutuskõnel, et Hiina on rikkunud USAga sõlmitud kokkuleppeid ja tema on valmis kaubandussõjaga edasi minema ning maksustama isegi kogu Hiinast tuleva impordi.

«Me ei tagane nii kaua kuni Hiina jätkab Ameerika töökohtade varastamist ja tööliste petmist. Nad rikkusid lepingut ja nad maksavad selle eest,» ütles Trump juubeldavale rahvamassile. «Kui kaubanduslepe jääb ära, siis pole selles ka midagi halba. Me teenime lihtsalt üle 100 miljardi aastas rohkem,» lisas ta.

USA rahandusministeerium on lubanud kehtestada alates reedest Hiinale uued tollid. Ligemale 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele seni kehtinud 10-protsendine toll tõuseb 25 protsendi peale. Hiina on omaltpoolt teatanud, et nad vastavad igasugustele tollidele omapoolsete majanduslike meetmetega.

«Hiina peab kahetsusega teatama, et kui USA otsustab kehtestada täiendavad tollid, siis peame meie võtma kasutusele vastumeetmed,» teatas Hiina rahandusministeerium. Kaks maailma suurimat majandust on pidanud kaubandussõda juba 2018. aasta juulist saadik. USA on süüdistanud Hiinat intellektuaalse vara varguses ning nõudnud Pekingilt oma turu laialdasemat avamist.

Kaks osapoolt on pidanud juba mitu kuud edukaid kaubandusläbirääkimisi, kuid USA valitsusallikate sõnul taganes Hiina nädalavahetusel ootamatult peaaegu kõigist seni kokkulepitud punktidest. Valge Maja hinnangul loodavad hiinlased kaubandusleppega venitada kuni presidendiks saab demokraat, kes võiks kokkulepetes paindlikum olla.

Demokraadid on Trumpi kaubandussõda teravalt kritiseerinud, öeldes, et tollide eest maksavad lõppkokkuvõttes USA tarbijad. Tolle maksavad Hiinast kaupu importivad USA ettevõtted, kes omakorda tõstavad toodete hindu.

Neljapäevane kauplemispäev algas Aasia börsidel langusega. Hong Kongi Hang Seng indeks langes 1,2 protsenti ja Shanghai Composite indeks 0,8 protsenti.

Neljapäeval saabub Washingtoni Hiina kaubandusdelegatsioon ja hetkel ei tea veel keegi, mis pakkumised nad endaga kaasa toovad. Kas kaubandussõda jätkub või saab viimaks läbi, selgub ilmselt aga tänase või homse päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles