Prantsuse analüütik: Euroopa peab kaitsekulutusi tõstes keskenduma tõhususele

BNS
Copy
François Heisbourg 2015. aastal Lennart Meri Konverentsil.
François Heisbourg 2015. aastal Lennart Meri Konverentsil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa riigid peavad kaitsekulutusi suurendades tõstma nende tõhusust ja Saksamaa peab viima oma strateegilised arusaamad partnerite omadega kooskõlla, ütles tuntud Prantsuse strateegiline mõtleja François Heisbourg usutluses BNS-ile.

17. mail Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osaleva Heisbourg'i sõnul oleks NATO-s kokkulepitud eesmärgi kulutada kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) kaitsevajadustele täitmine hea nii Saksamaale kui ka teistele Euroopa riikidele, kuid veel tähtsam on kaitsekulutuste tõhususe suurendamine.

«Liiga paljude erinevate relvasüsteemitüüpide olemasolu tekitab logistilisi kulusid ja toob lahingus kaasa hulga probleeme. Euroopa Liidu hiljutine otsus luua Euroopa Kaitsefond võimaldab loodetavasti saada kümneaastasel perioodil iga euro eest rohkem sõjatehnikat,» lausus ta.

Heisbourg ei vaata enda sõnul inspiratsiooni otsides sageli Venemaa poole, kuid selles osas, mida tuleb sõjaväe tõhususe suurendamiseks teha, on tema hinnangul Euroopal Venemaalt palju õppida.

Euroopa riikidel on endiselt lahknevad strateegilised kultuurid ja Saksamaa on selles osas väga keeruline toimija, ütles mõttekoja Rahvusvaheline Strateegiliste Uuringute Instituut (IISS) endine juhataja ja praegune vanemnõunik BNS-ile.

«Oli aeg - umbes 20 aastat tagasi - kui Saksamaa osales täiemahuliselt Kosovo õhu- ja maaväeoperatsioonides ja Afganistanis 11. septembri terrorirünnakute järgsete operatsioonide algfaasides,» sõnas Heisbourg.

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni valimiskampaania aegse nõuniku väitel kasutas Saksamaa viimati «kineetilist jõudu» 2005. aastal.

«Euroopa tõhus kaitse, olgu selle raamistik milline tahes, eeldab Saksamaa tagasipöördumist rajale, millele ta astus 1990. aastatel Kohli (kantsler Helmut Kohl - BNS) ja isegi Schröderi (kantsler Gerhard Schröder) ajal, kui välisminister oli sekkumist pooldav roheline Joschka Fischer, et viia riigi strateegilised arusaamad kooskõlla partnerite omadega,» ütles Heisbourg BNS-ile.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) korraldatav Lennart Meri konverents «Üks minevik, mitu tulevikku» toob 17.-19. maini Tallinnasse välis-, kaitse- ja julgeolekupoliitika üle arutlema nii praegused riigijuhid, poliitikakujundajad ja tuntud mõttekodalased kui ka noored tulevikutegijad kogu maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles