Berliini pargis kehtestati narkodiileritele müügitsoonid (2)

Copy
Roosa värviga märgistatud müügitsoonid Görlitzeri pargis.
Roosa värviga märgistatud müügitsoonid Görlitzeri pargis. Foto: Andreas Friedrichs / imago images / Scanpix

Berliini narkodiileritele kehtestati kesklinnas asuvas pargis tsoonid, kus neil on lubatud toodangut müüa. See tõi kaasa kriitika, et võimud on kuritegelike jõukudega võitlemisel alla andnud.

Mitmeid aastaid on peetud debatti Görlitzeri pargi üle, mis on kohtumispaigaks trendikas Lõuna-Berliini Kreutzbergi linnaosas. Park on aga ligi hakanud meelitama ka järjest rohkem narkodiilereid ja sel põhjusel väidavad mitmed kohalikud, et ei soovi enam lasta oma lapsi ja loomi parki ringi kondama.

Politsei on korduvalt üritanud parki diileritest puhastada, kuid tulutult. Nüüd otsustas pargi haldaja kehtestada kindlad tsoonid, kus narkodiileritel tegutseda lubatakse.

Haldur Cengiz Demirci sõnul tähendab tsoonide kehtestamine seda, et külastajaid ei hirmuta enam peamiselt meestest koosnevad narkodiilerite jõugud pargi sissepääsude juures.

Görlitzeri park Berliinis.
Görlitzeri park Berliinis. Foto: imago stock&people / imago images / Olaf Wagner / Scanpix

«Selle meetme taga on puhtalt praktilised põhjused,» ütles Demirci kohalikule raadiojaamale RBB. «See ei tähenda, et muudame narkootikumide müügi legaalseks,» sõnas ta.

Demirci sõnul muudaks olukorda see, kui võimud väljastaksid diileritele tööload, et nad saaksid omale otsida seadusliku töökoha. Tema sõnul on suurem osa diileritest asüülitaotlejad, kel pole taotluste menetlemise ajal lubatud töötada. «Kui nad seda teeksid (tööload väljastaksid), siis lõpetaks 90 protsenti koheselt oma tegevuse,» usub ta.

Politseiülemad olid aga otsuse osas kriitilised. Berliini politsei ametiühingu liige Benjamin Jendro ütles Bildile, et park peab olema vaba nii narkootikumidest kui ka kuritegevusest. Tema sõnul on võimalik seda saavutada vaid politsei kohaloleku ja õiguslike meetmetega.

Eelmisel kuul ütles Berliini siseminister Frank Henkel, et võimud kehtestavad nulltolerantsi Görlitzeri pargi narkodiilerite suhtes. Kohalike sõnul pole aga Henkeli sõnavõtust alates mitte midagi muutunud.

Berliini kohalikke poliitikuid vihastas otsus müügitsoonide loomisest, sest narkojõugud parkides on olnud probleem juba aastakümneid. Kõige karmimalt võttis sõna konservatiivse Kristlik-Sotsiaalse Liidu poliitik Marlene Mortler. «Kui see on tõsi, siis märgib see meie põhiseadusliku korra kapitulatsiooni. Me ei peaks andma diileritele luba äri ajamiseks,» ütles ta intervjuus Funke meediagrupile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles