Põhja-Iiri politsei pidas ajakirjaniku tapmisega seoses kinni neli meest

Copy
Mõrvatud ajakirjanik  Lyra McKee 18. aprillil Derrys.
Mõrvatud ajakirjanik Lyra McKee 18. aprillil Derrys. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Iirimaa võimud pidasid täna terrorismiseaduste alusel kinni neli meest, keda seostatakse ajakirjanik Lyra McKee tapmisega Derrys.

"Uurijad otsisid linnas läbi neli maja ja vahistasid neli inimest seoses vägivallaga, mis korraldati Creggani tänavatel Lyra McKee mõrvaõhtul," ütles Põhja-Iirimaa politsei vanemdetektiiv Jason Murphy.

Mehed on vanuses 15, 18, 38 ja 51 aastat ning praegu kuulatakse neid üle, lisas politseiamet.

McKee (29) kajastas Põhja-Iirimaa keerulist ajalugu. Aprillis tapeti ta lasuga pähe Derry Creggani piirkonnas, samal ajal kui Põhja-Iirimaa suuruselt teise linna tänavatel kähmles politsei vägivaldsete meeleavaldajatega.

Vastutuse võttis end Uueks IRA-ks nimetav rühmitus, mis vabandas juhtunu pärast ja teatas, et lasud olid suunatud politsei pihta.

Varem pidas Põhja-Iirimaa politsei tapmisega seoses kinni veel kolm inimest, kes vabastati süüdistusteta.

Tapmisele eelnesid rida kirjapomme ja üks autopomm, mille eest võttis samuti vastutuse Uus IRA.

See on tekitanud hirmu, et poliitiline ebakindlus Brexiti ümber, mis võib kaasa tuua piirikontrolli Iiri piiril, võib käivitada Põhja-Iirimaal uue vägivallalaine.

Põhja-Iiri kuus erakonda - nende seas rivaalitsevad unionistid ja vabariiklased, kes ei ole suutnud rohkem kui kahe aasta jooksul piirkondlikku valitsust moodustada - tegid McKee surma järel harvaesineva ühisavalduse. 

"See oli mõttetu ja viljatu tegu eesmärgiga hävitada viimase 20 aasta edu, millel on rahva toetus," seisis avalduses. 

1998. aasta Suure Reede rahuleppega lõppes Põhja-Iirimaal 30 aastat kestnud vägivald Briti kroonile lojaalsete protestantide ja Iirimaaga liitumist nõudvate vabariiklaste vahel, milles osales ka Briti sõjavägi.

Konfliktis hukkus umbes 3500 inimest, paljud neist Iiri Vabariikliku Armee (IRA) käe läbi, mis teatas 2005. aastal relvastatud vastupanu lõpetamisest. 

Uus IRA on üks mitmest teisitimõtlejatest vabariiklaste omakaitserühmitusest, mis on olnud vastu üleminekule vägivallatule taktikale ühtse Iirimaa saavutamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles