Euroopa Liit mõistis hukka Iraani poolt esitatud ultimaatumid

Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT / EPA / Scanpix

Euroopa kõrged diplomaadid kinnitasid täna oma toetust Iraani 2015. aasta tuumaleppele, kuid mõistsid hukka Teherani ultimaatumid, mille täitmist Iraan leppe päästmiseks nõuab.

«Tõrjume igasuguseid ultimaatumeid ja anname hinnangu sellele, kas Iraani peab kinni 2015. aasta tuumaleppes võetud kohustustest nende täitmise pinnalt,» ütlesid Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ning Ühendkuningriigi, Prantsusmaa ja Saksamaa välisministrid ühisavalduses.

EL ja suurriigid teatasid avalduses, et võtavad suure murega teadmiseks Iraani avalduse oma (Iraani tuumaleppes võetud) kohustuste kohta. «Me oleme jätkuvalt täielikult pühendunud (leppe) elushoidmisele ja täismahus jõustamisele,» ütles EL avalduses. 

USA presidendi Donald Trumpi valitsus astus eelmisel aastal ühepoolselt tuumaleppest välja, kuna Valge Maja hinnangul ei takistanud see Iraanil tuumarelvi ehitada. 

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Ethan Miller / AFP / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani ütles eilses telepöördumises, et leppe ülejäänud osapooltel on nüüd 60 päeva aega, et kaitsta Iraani USA sanktsioonide eest või Teheran hülgab mitu tuumaleppes seatud piirangut. Teherani teatel lõpetatakse osa tuumaleppe järgsete piirangute järgimine viivitamatult. Tuumaleppe osapooled on veel ka Hiina ja Venemaa.

ELi riigid ütlesid avalduses, et kahetsevad USA sanktsioonide taaskehtestamist ning on pühendunud Iraaniga seadusliku kaubanduse jätkamise jõupingutustele. 

Eurooplased on loonud ELi-Iraani arveldusmehhanismi INSTEX, mille eesmärk on minna mööda USA sanktsioonidest. Süsteemi ei ole veel rakendatud, kuna Iraan pole oma osa mehhanismist rakendanud.

ELi riigid lisasid avalduses, et kutsuvad riike, kes pole tuumaleppega seotud, hoiduma sammudest, mis takistavad ülejäänud osapoolte võimet oma kohustusi täiel määral täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles