President Kaljulaid: Euroopa meie südames ja meie ümber tähendab, et elame vabas Eestis

Copy
Euroopa päev Vabaduse väljakul
Euroopa päev Vabaduse väljakul Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Euroopa Liit on võimendanud nii meie sõna kaalu kui iseseisvust ning elame täna sellises vabas Eestis, millisest me okupatsiooniajal unistadagi ei osanud ja mis ka 90ndatel oli esialgu vaid lootus, ütles president Kersti Kaljulaid Tallinnas Euroopa päeval kõneldes.  

«Euroopa ei ole lihtsalt geograafiline ja poliitiline riikide ühendus, rahaliit, majandusühendus. Euroopa on väärtuste liit. Euroopa Liitu oleme kuulunud 15 aastat, Euroopasse oleme kuulunud kogu aeg,» ütles riigipea ja rõhutas, et see on olnud meie ajaloo ilusaim aeg – täis võimalust öelda oma sõna sekka Euroopa arengusse ja tulevikku.

«Euroopa meie südames ja meie ümber tähendab, et elame vabas Eestis, sellises Eestis, nagu me okupatsiooniajal unistadagi ei osanud ja nagu me 90ndatel küll lootsime, aga sugugi enesestmõistetavaks tulevikuks ei pidanud,» ütles president.

Eesti hääl on Euroopa Liidus alati olnud võrdne teistega, selgitas riigipea; «See – võimendatud iseseisvus – on meile, kes me 50 aastat kannatasime iseseisvusetust ja okupatsiooni – Euroopa Liidus kõige tähtsam. Eesti Euroopa Liidus on märksa suveräänsem riik kui oleksime seda ilma Euroopa Liiduta. Sest just Euroopa Liidu lepingust tuleb see, et iga riik loeb, olgu suur või väike.»

President Kaljulaid lisas, et Euroopat ei maksa otsida kuskilt kaugelt. «Meie siin ise olemegi Euroopa. See Vabaduse väljak siin on Euroopa. Narva kaldapromenaad on Euroopa. Ööbikuoru vesioinas, Pärnu rand, Saaremaa kadakas ja Mulgi talud on Euroopa. Euroopa on nii neis Eesti kodudes, kus kõlab eesti keel kui ka neis, kus emad-isad räägivad oma lastega vene, ukraina, saksa või soome keeles,» tõi riigipea näiteks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles