Looduskaitsekuu keskendub igaühe loodushoiule

Hanno Zingel
, keskkonnaministeeriumi nõunik
Copy
Matkarada Eesti looduses. 
Matkarada Eesti looduses. Foto: envir.ee

Emadepäevast rahvusvahelise keskkonnapäevani (12. mai - 5. juuni) kestva looduskaitsekuu tänavune teema on «Igaühe loodushoid».

Loodus on kõikjal me ümber, mitte ainult kaitsealadel. Looduskaitsekuul räägimegi sellest, kuidas me kõik saame lihtsate tegude ja tegematajätmistega ümbritseva mitmekesise looduse heale käekäigule kaasa aidata. Niitmata jäetud aianurk, noorde männikusse paigaldatud pesakast, mürgitamata jäänud teeserv – teadlikult tegutsedes saame koduaias, linnas, metsas, põldudel ja mujal säilitada ning luua elupaiku paljudele meie looduse väiksematele asukatele.

Hanno Zingel

FOTO: Erakogu

Paljud üritused ei mahu juba enam ammu ametlikku looduskaitsekuusse ära, kuu on laienenud looduskaitsesuveks ja enamakski veel.
Keskkonnaministeeriumi nõunik Hanno Zingel
 

Traditsiooniliselt kutsume üles oma partnereid, nagu keskkonnaühendused, matkaseltsid, muuseumid, külaseltsid tooma oma üritusi looduskaitsekuu alla. Teemavalik on lai: meie tavandiline igaüheõigus ehk meie kõigi õigus Eestimaa looduses – metsas, rannikul, jõgede, järvede kallastel vabalt liikuda ja olla; loodus linnas ehk kuidas luua linnaruumis parem elukeskkond nii inimesele kui loodusele; võõrliigid – mida saame teha, et mitte nende levikut soodustada; ning loodus ja inimese tervis.

Sündmusi on palju: looduskaitsekuu avamisel antakse üle Eerik Kumari preemia ja looduskaitsemärgid; 22. mail tähistatakse maailma elurikkuse päeva motoga «Meie elurikkus, meie toit, meie tervis»; 24. mail on Euroopa kaitsealade päev koos traditsiooniliste 25.–26. mail toimuvate keskkonnaameti matkapäevadega; 14.–15. juunil Tartu loodusfestival.

Looduskaitsekuu lõpus kuulutatakse välja Keskkonnakäpp ja antakse üle noorte looduskaitsemärgid. Meie maakondades toimub kaugelt üle saja ürituse, nende seas matkad, viktoriinid, võistlused, talgud ja muud ettevõtmised, mille kõigi eesmärk on viia inimesed loodusega rohkem sina peale. «Igaühe loodushoiu» deviisi all tähistab tänavu oma 80 aasta juubelit Tallinna loomaaed ning toimub fotovõistlus looduse aasta foto 2019. Paljud üritused ei mahu juba enam ammu ametlikku looduskaitsekuusse ära, kuu on laienenud looduskaitsesuveks ja enamakski veel.

Rahvusvahelised elurikkusega seotud päevad mais

11. mai - Rändlindude päev
17. mai - Ohustatud liikide päev
19. mai - Läänemere pringli päev
22. mai - Elurikkuse päev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles