Venemaa taunis USA uusi sanktsioone Iraanile

Copy
USS Abraham Lincoln.
USS Abraham Lincoln. Foto: Suez Canal Authority HANDOUT / EPA

Venemaa mõistis neljapäeval hukka USA uued sanktsioonid Iraanile, mis puudutavad kaevandus- ja terasetööstust, ning kutsus kõnelustele Teheraniga sõlmitud tuumaleppe säilitamiseks.

"Ühendriigid kehtestasid äsja uue sanktsioonipaketi, mis puudutab Iraani kaevandustööstust. Me mõistame selle sammu karmilt hukka," ütles Vene välisministeerium avalduses.

Toimuva tõsidust arvestades peaksid Iraan ja suurriigid kohtuma, et leida võimalus olukorra normaliseerimiseks, lisati avalduses.

Moskva sõnul mõistab ta, miks on Iraan USA sanktsioonidega silmitsi seistes otsustanud peatada mõnede tuumaleppe kohustuste täitmise.

Venemaa manitseb Iraani hoiduma täiendavatest sammudest selles suunas ja ärgitab lepingu teisi osalisi oma kohustusi täitma.

Hädavajalike sammude hulgas on finantstehingute hõlbustamine ning kaubandus- ja majanduskoostöö jätkamine, rõhutab Moskva.

"Me kutsume kõiki majandussidemeid mitte katkestama," seisab avalduses.

 USA president Donald Trump teatas kolmapäeva õhtul, et kehtestas Iraani kaevandus- ja terasetööstusele uued sanktsioonid.

Trumpi sõnul on kaevandus- ja terasetööstus Iraani peamised tuluallikad pärast naftatööstust, mis juba on USA sanktsioonide all.

"Kui Teheran põhjalikult oma käitumist ei muuda, siis on oodata veelgi uusi sanktsioone," hoiatati ühtlasi Valge Maja teadaandes.

USA lennukikandja Abraham Lincoln läbis teel Pärsia lahte neljapäeva hommikul Suessi kanali, teatas Egiptuse sadamaamet.

Uudisteagentuur MENA ütles, et Suessi kanalit haldava ametkonna juht Mohab Mameesh kohtus kindral Ralph Grooveriga, USA kaitseatašeega Kairos, kes oli sõitnud kanali piirkonda Ühendriikide sõjalaeva staatust kontrollima. 

Valge Maja andis pühapäeval Iraani rünnakuohule viidates korralduse lennukikandja lahingurühma ja pommitajad B-52 Pärsia lahte viia.

Kolmapäeval hoiatas Iraan, et loobub mõnede 2015. aasta tuumaleppe kohustuste täitmisest.

Iraani president Hassan Rouhani ütles telepöördumises, et leppe ülejäänud osapooltel on 60 päeva aega, et kaitsta Iraani USA sanktsioonide eest või Teheran hülgab mitu tuumaleppes seatud piirangut.

USA lahkus leppest 2018. aastal ja taastas sanktsioonid Iraanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles