Indrek Neivelt: fondihaldurid unustavad rääkida miljardieurosest kahjust (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Indrek Neivelt esinemas advokaadibüroo TARK ja Postimehe aasta majanduskonverentsil ''Risttee''.
Indrek Neivelt esinemas advokaadibüroo TARK ja Postimehe aasta majanduskonverentsil ''Risttee''. Foto: Tairo Lutter

Ettevõtja Indrek Neivelti hinnangul unustavad Eesti investeerimisfondide haldurid rääkida peamisest – pensionikogujatele põhjustatud miljardi euro suurusest kahjust.

«Fondihaldurid kasutavad kõiki võimalusi, et mitte rääkida asjast, vaid lihtsalt kaitsevad oma äri... Aga miks ei räägi fondijuhid peamisest? Kuni eelmise aasta lõpuni olid Eesti pensionikogujad kaotanud vähemalt miljard eurot,» ütles Indrek Neivelt vastukajana Postimehe selle nädala artiklile pensionipoliitika muutuste mõjust investeeringutele.

Neivelt toob oma Facebooki postituses muu hulgas võrdluse selle aasta esimese kvartali pensionifondide tulemustest Norras ja Eestis.

«Selle aasta esimene kvartal läks justkui väga hästi. Turud taastusid ja indeks kasvas 4.3%. Pealtnäha tundub kõik väga hea aga... .Samal ajal saavutas näiteks Norra riiklik fond, mis investeerib naftarahasid, selle aasta esimeses kvartalis 9.1%-lise tootluse. Niisiis. Norra RIIKLIK (sic!) fond, teenis 9.1% ja meie fondid keskmiselt 4.3%,» sõnas Neivelt. «Vahe on tohutu - 4.8% See on tervelt 170 miljonit eurot. See on 250 eurot pensionikoguja kohta. Ühes kvartalis! Ja kuna edaspi ei kanna see summa intresse, on tegelik kaotus on veelgi suurem...»

Seetõttu imestab Neivelt, miks miks fondijuhid sellega ei tegele - miks räägitakse väikestest summadest, mis Eesti majandusse lähevad või minemata jäävad?

«Räägiks ikka peamisest teemast. Mis oleks, kui annaks kogu meie pensioniraha Norra riigi hallata? Rahandusministeeriumis oleks üks kahe töötajaga osakond ja nad saaksid kõigega hakkama,» tegi Neivelt ettepaneku.

Postimees kirjutas sel nädalal, et Eesti investeerimisfondid kutsuvad poliitikuid üles jätma rahule praegune pensionisüsteem, kuna pensionifondidest raha kadumisel kannatavad ka investeeringud Eesti majandusse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles