Ida-Viru rühmadest pääsevad tantsupeole vähem kui pooled

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Tantsupeo pääset ihaldas Ida-Virumaal kokku kuus pererühma; välja valiti neli.
Tantsupeo pääset ihaldas Ida-Virumaal kokku kuus pererühma; välja valiti neli. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaalt said XX tantsupeol esinemise kutse 18 rühma. 21 kollektiivi peab leppima kunstilise toimkonna otsusega ja osalema peol pealtvaatajatena.

Laulu- ja tantsupeo Ida-Virumaa kuraator Erika Kõllo ütles, et teises maakondlikus eelproovis osales 39 rühma; osa peole registreerunutest loobus pärast esimest eelproovi.

Palju pettunuid 

Kõllo hoidis pöialt kõikidele maakonna tantsurühmadele ja julges eelproovides nähtu põhjal loota, et neid pääseb Kalevi staadionile hulga rohkem. Üllatusena tuli, et nii Kohtla-Järvelt kui ka Narvast lunastas peopääsme vaid üks rühm. Sillamäe jääb üldse esindamata. "Uskumatu, et nii hästi tantsiv rühm nagu Suveniir Sillamäel ei saa peole."

Viimaste päevade jooksul on Kõllo pidanud vastama paljude pettunud tantsujuhtide kõnedele. Peost kõrvale jäänud rühmadele pakub vähe lohutust, et nad on oodatud Kalevi staadionile vaatama 4. juuli tantsupeo peaproovi-etendust. 

Kunstilise toimkonna valiku põhjal esineb tantsupeo kolmel etendusel 713 kollektiivi, sealhulgas 15 väliseesti kollektiivi kokku rohkem kui 10 000 tantsija ja võimlejaga. Tantsupeo tegelaskond on sel korral varasemast suurem, sest lisandunud on täiesti uus rühmaliik − pererühmad. 

Mööda maastikke

Eelproovide käigus hinnati rühmade esituse juures peamiselt tantsu tehnilist ja kunstilist taset, tantsu vastavust lavastaja kirjeldusele, rahvarõivaste kandmise oskust ja korrektsust ning üldist esinemiskultuuri. "Kõikide rühmaliikide teistest eelproovidest paistsid silma hea tase ja pühendumus. Täname südamest kõiki tantsupeoks valmistujaid!" ütles pealavastaja Vaike Rajaste.

Tantsupeo ettevalmistused jätkuvad 19. mail Paides seminariga, kus kollektiivide juhtidele tutvustatakse väljakujooniseid. 

XX tantsupeo lugu viib nii tantsijad kui ka pealtvaatajad rändama mööda Eestimaa maastikke. Lisaks imelistele mustritele ja tantsuhetkedele kannavad tantsud ka sõnumeid, mis võiksid panna inimesi rohkem mõtlema Eestimaa peale. Kokku jõuab vaatajate ette 28 tantsu.

XXVII laulu- ja XX tantsupidu "Minu arm" toimub Tallinnas 4.-7. juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles